Funeralii grandioase pentru Berlusconi și măsuri draconice de securitate

Funeralii grandioase pentru Berlusconi și măsuri draconice de securitate

Italia se pregăteşte să își ia rămas bun de la fostul premier Silvio Berlusconi, un miliardar adesea în centrul unor scandaluri, care a dominat politica, afacerile și lumea fotbalului din țară timp de cel puțin trei decenii.

Berlusconi a murit, luni, la vârsta de 86 de ani, la trei zile după ce a fost reinternat la spitalul San Raffaele din Milano și la două luni după ce s-a aflat că suferea de mai mult timp de leucemie.

Pe lângă faptul că a fost prim-ministru al Italiei de patru ori, Berlusconi a deținut un imperiu de afaceri, inclusiv grupul media MFE și cluburile de fotbal AC Milan din 1986-2017 și AC Monza din 2018.

ADVERTISING

Familia și prietenii apropiați i-au adus un omagiu în cadrul unui priveghi privat în vila sa, înainte de funeraliile de stat de miercuri de la catedrala din Milano, la care vor participa probabil zeci de mii de persoane, scrie Reuters.

Moştenirea politică, în prag de implozie

Ministrul de Externe, Antonio Tajani, care și-a întrerupt o vizită la Washington, se numără printre cei așteptați pentru a-și prezenta omagiile. Tajani este liderul adjunct al Forza Italia, partidul lui Berlusconi, care riscă acum să facă implozie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Îmi doresc ca Forza Italia să poată avea un viitor, dar, sincer, nu văd niciunul”, a declarat fostul ministru și membru al partidului Giuliano Urbani pentru cotidianul La Repubblica, afirmând că majoritatea alegătorilor săi au trecut deja la partidul Frații Italiei al premierului Meloni.

Zi de doliu naţional

Autorităţile italiene au aplicat măsuri speciale de securitate pentru funeraliile fostului prim-ministru, informează cotidianul Corriere della Sera.

Serviciile de securitate italiene vor verifica toate persoanele care intră în Piaţa Domului, în centrul oraşului Milano, în contextul în care sunt aşteptaţi zeci de oficiali italieni şi din străinătate.

ADVERTISING

Meloni și președintele Sergio Mattarella se numără printre cei care vor participa la înmormântare, care va avea loc într-o zi de doliu național, cu steaguri arborate la jumătate de catarg pe toate clădirile publice.

Sesiunile de vot ale Camerei Deputaţilor şi Senatului italian au fost suspendate timp de şapte zile, conform publicaţiei Il Sole 24 Ore.

Steagurile vor fi în bernă miercuri şi la sediul Parlamentului European, a declarat preşedintele instituţiei, Roberta Metsola.

"Silvio Berlusconi era un luptător care a fondat şi a condus forţele de centru-dreapta din Italia. Tată, antreprenor, eurodeputat, prim-ministru şi senator, a fost protagonist al vieţii politice câteva generaţii, a contribuit la etape cruciale ale istoriei europene şi italiene", a afirmat Metsola.

"Am propus un sistem de securitate aplicat în cazul concertelor cu aproximativ 20.000 de spectatori", a declarat comisarul pentru Siguranţă Publică al oraşului Milano, Marco Granelli.

"Sunt îndoliat de pierderea unui protagonist al vieţii politice italiene, care a exercitat responsabilităţi publice printr-un temperament energic. Sanctitatea Sa îi cere lui Dumnezeu să îi ofere pacea eternă şi să îi consoleze pe cei care îi deplâng dispariţia", a transmis şi Vaticanul.

Sicriul cu trupul lui Silvio Berlusconi a fost transferat de luni la reşedinţa San Martino din Arcore (Monza), la periferia oraşului Milano. O sală pentru omagii a fost deschisă marţi dimineaţă la sediul Grupului Mediaset, în Cologno Monzese.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇