Misterul naufragiului de pe lacul Maggiore: De ce s-au întâlnit spionii italieni și cei israelieni

Misterul naufragiului de pe lacul Maggiore: De ce s-au întâlnit spionii italieni și cei israelieni

Speculațiile se întețesc după accidentul din 28 mai, când o barcă s-a răsturnat pe lacul Maggiore, în nordul Italiei, iar patru din cei 21 de pasageri au murit. Toți cei aflați la bord aveau legături cu serviciile secrete din Italia și Israel.

Incidentul s-a petrecut duminică, 28 mai, pe lacul de la poalele Alpilor, când o barcă în care se aflau 21 de persoane s-a răsturnat din cauza unei furtuni neașteptate. Patru pasageri s-au înecat, iar ceilalți au reușit să înoate până la țărm sau au fost scoși din apă de echipele de salvare.

Una imbarcazione si ribalta sul Lago Maggiore, Vigili del Fuoco al lavoro nella notte

În următoarele zile, pe măsură ce autoritățile se străduiau să urmărească rezervările la hotel ale pasagerilor, a reieșit că toți cei aflați în barcă aveau legături cu serviciile secrete din Italia și Israel.

Astfel, la aproape o săptămână după ce Gooduria, ambarcațiunea cu o lungime de 16 metri, s-a scufundat în lacul Maggiore, speculațiile despre cei aflați la bord continuă să crească, notează The Guardian.

ADVERTISING

O sursă din cadrul anchetei a confirmat joi că opt din cei 21 de pasageri lucrează în cadrul serviciilor secrete italiene sau au făcut parte din aceste instituții, iar 13 au legături cu cele ale Israelului.

Două victime - Claudio Alonzi (62 de ani), și Tiziana Barnobi (53 de ani) – au lucrat pentru serviciile secrete din Italia. O altă victimă este un agent Mossad, în vârstă de 50 de ani, retras din activitate. A patra victimă este Anya Bozhkova, originară din Rusia, care conducea ambarcațiunea împreună cu soțul ei italian, Claudio Carminati, căpitanul bărcii. Acesta este acum anchetat.

Carminati și Bozhkova, care se pare că nu știa să înoate, aveau o firmă denumită Love Lake și asigurau plimbări pe lac și mic dejun la bordul ambarcațiunii Gooduria, înregistrată în Olanda, cu o capacitate de numai 15 pasageri.

Naufragio sul Lago Maggiore, le operazioni per recuperare la barca affondata

Grupul s-a îmbarcat duminică, în șantierul naval Piccaluga din Lisanza, pentru ceea ce se spune că ar fi fost sărbătorirea unei zile de naștere. Surse din cadrul poliției au declarat că grupul a făcut un tur pe insulele Borromee, un arhipelag din partea vestică a lacului Maggiore, apoi a oprit pentru a lua masa pe Insula Pescatori. Barca s-a răsturnat în cursul după-amiezii, când o furtună neașteptată s-a format pe lac.

ADVERTISING

Teorii despre oligarhii ruși și Iran

Ancheta urmărește doar rolul căpitanului în accident și nu trecutul agenților sau motivul pentru care se aflau acolo.

Potrivit presei italiene, grupul se întâlnise ca să lucreze, pentru a schimba informații și documente, iar șederea în Peninsulă s-a prelungit după ce israelienii au pierdut zborul spre casă.

O teorie prezentată de cotidianul italian Corriere della Sera susține că agenții se aflau pe lacul Maggiore pentru a-i spiona pe oligarhii ruși care dețin vile și hoteluri în zonă, ocolind sancțiunile financiare impuse Rusiei de Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei prin direcționarea banilor din conturi din Elveția în Italia.

O altă teorie este că agenții israelieni monitorizau legăturile dintre firme iraniene și cele italiene din zona industrială a regiunii Lombardia.

Speculațiile sunt alimentate și de faptul că a doua zi după naufragiu doi agenți supraviețuitori au părăsit Italia. Datele de pe aplicațiile de urmărire a zborurilor arată că două avioane business au zburat din Israel la Milano, pe 29 mai, posibil pentru a-i prelua rapid pe supraviețuitorii israelieni.

ADVERTISING

Nu se știe unde au fost cazați cei implicați în acest accident, anchetatorii nereușind să găsească date privind cazarea lor în unitățile turistice din zonă.

Corriere della Sera scrie despre o misiune secretă pentru securitatea Israelului desfășurată în regiunile italiene Piemont și Lombardia, în colaborare cu serviciul de informații din Peninsulă, o operațiune de top "antiproliferare" care are ca scop împiedicarea agenților altor state de a dobândi instrumente, tehnologie și arme. În acest caz, adversarul agenților italieni și israelieni este un stat ostil din Orientul Mijlociu care nu a fost nominalizat. Ziarul scrie că în urmă cu câțiva ani Italia și Elveția au desfășurat o misiune similară pentru a intercepta aparatură farmaceutică ce urma să ajungă într-un laborator biologic al unui stat ostil.

Ce spune Mossad

Guvernul israelian a blocat pentru scurt timp informațiile despre identitatea fostului agent Mossad care s-a înecat, din cauza confuziei despre ceea ce s-a întâmplat în nordul Italiei.

Presa italiană a anunțat că numele acestuia este Erez Shimoni, iar cabinetul premierului israelian a confirmat miercuri că victima a lucrat în Mossad, dar nu i-a divulgat numele. Agenții secreți israelieni poartă de multe ori nume false, scrie ziarul britanic.

„Mossad a pierdut un prieten drag, un angajat devotat și profesionist care și-a dedicat viața timp de decenii securității statului Israel, chiar și după pensionare. Mossad plânge pierderea și împărtășește durerea familiei", a transmis serviciul secret într-un comunicat. Mossad a precizat, totodată, că „din cauza serviciului său în cadrul instituției, activitățile lui sunt imposibil de detaliat".

Nu este o practică ieșită din comun ca agenții secreți israelieni să fie rechemați în serviciu după pensionare și având în vedere că toți cei aflați în barca de pe lacul Maggiore aveau legături cu serviciile de informații, în Israel s-a speculat dacă această călătorie a fost cu adevărat doar una de agrement sau agenții se aflau, de fapt, în misiune.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇