Fostul preşedinte Poroşenko, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, rămâne în libertate

Fostul preşedinte Poroşenko, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, rămâne în libertate

Un tribunal din Kiev a hotărât ca fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare, să rămână în libertate, potrivit presei ucrainene.

Decizia a fost anunţată miercuri de către judecătorul Oleksii Sokolov, transmite AFP.

La aflarea acestei vești, miliardarul Poroșenko şi apropiaţii săi au cântat imnul naţional ucrainean în sala de judecată.

Parchetul ucrainean a cerut încarcerarea fostului şef de stat, în cazul în care acesta nu plăteşte o cauţiune în valoare de 30 de milioane de euro pentru a rămâne în libertate.

ADVERTISING

Judecătorul i-a cerut doar să-şi predea paşapoartele, pentru a nu părăsi Ucraina.

„Dragi prieteni, vă felicit”, a declarat în faţa presei miliardarul, înconjurat de soţia sa şi mai mulţi deputaţi din partidul său.

„Noi am venit aici pentru a arăta că nu ne este frică, că adevărul este de partea noastră”, a continuat Poroşenko.

El l-a acuzat pe actualul președinte, Volodimir Zelenski, că a urzit proceduri judiciare împotriva sa, cu scopul de a se debarasa de un rival politic.

Câteva sute de susţinători ai lui Poroşenko au sărbătorit hotărârea în faţa sediului tribunalului.

Petro Poroşenko, în vârstă de 56 de ani, care a revenit luni în Ucraina, e acuzat că a cooperat cu un magnat prorus, Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a facilita achiziţionarea, în 2014 şi 2015, de cărbune de la întreprinderi situate în estul Ucrainei, aflat sub controlul unor separatişti proruşi, care se află în război cu Kievul.

ADVERTISING

Parchetul îl acuză pe fostul preşedinte că a folosit fonduri de stat pentru a-i finanţa astfel pe separatişti, un act de ”înaltă trădare”, o infracţiune care poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Poroşenko, ale cărei relaţii cu Rusia nu erau deloc bune în timpul preşedinţiei sale, a condus Ucraina în toiul războiului.

Fostul şef de stat, în prezent deputat, este citat în zeci de proceduri judiciare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇