Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, propune o întâlnire cu omologii săi din Statele Unite şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, pentru detensionarea situaţiei la frontiera ucraineano-rusă, anunţă Administraţia prezidenţială de la Kiev.
„Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, iar noi credem că se poate face acest lucru, să fie organizată o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”, a declarat vineri după-amiază Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale ucrainene, în cursul unui eveniment organizat de Institutul american Atlantic Council.
"Aşteptăm în continuare răspunsul părţii ruse, dar partenerii noştri americani au primit propunerea noastră cu un oarecare interes. Eu cred că este o poziţie proactivă, care implică Ucraina în negocieri. Dacă este vorba despre discutarea arhitecturii de securitate în Europa, este necesar să fie implicată Ucraina", a precizat Andrii Iermak, potrivit cotidianului Le Figaro.
Marţi, Volodimir Zelenski, a propus organizarea unui nou summit în Formatul Normandia, cu Rusia, Franţa şi Germania, pentru identificarea unei soluţii politice la conflictul separatist din estul Ucrainei. "A venit momentul să ajungem la un acord pentru a pune capăt conflictului şi suntem pregătiţi să luăm deciziile necesare în cursul unui nou summit" în Formatul Normandia, a declarat Volodimir Zelenski, după întâlnirea cu oficiali din Germania şi Franţa.
Rusia a generat preocupări în Occident din cauza activităţilor militare în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. De asemenea, Moscova este acuzată de intensificarea susţinerii acordate insurgenţilor separatişti proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.
Pe fondul crizei, mai multe instituţii guvernamentale din Ucraina au fost vizate vineri de atacuri cibernetice.
Ministerul rus al Apărării a prezentat vineri imagini de la exerciţii militare cu tancuri efectuate de armata rusă în zonele Kuzminski şi Kadamovski, în apropiere de Rostov-pe-Don, la mai puţin de 50 de kilometri de frontiera Ucrainei.
Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse.
De asemenea, Rusia se opune admiterii Ucrainei în NATO şi extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre est. Moscova a anunţat vineri că aşteaptă un răspuns clar al Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice privind garanţiile de securitate până săptămâna viitoare.