Ambasada SUA la București cere Rusiei să vină în secolul XXI: Relația dintre Ucraina și NATO nu o privește

Ambasada SUA la București cere Rusiei să vină în secolul XXI: Relația dintre Ucraina și NATO nu o privește

Ambasada SUA la București atenționează din nou Rusia și spune că trebuie să se alăture restului lumii în secolul XXI, unde nu poate controla deciziile statelor suverane.

Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, ambasada afirmă că Rusia nu are niciun cuvânt de spus cu privire la relația dintre Ucraina și NATO.

”Rusia trebuie să se alăture restului lumii în secolul XXI. În zilele noastre, națiunile suverane au dreptul de a alege liber ce aranjamente fac pentru securitatea lor, inclusiv în ce alianțe devin membre.

ADVERTISING

Relația dintre Ucraina și NATO este o chestiune ce privește exclusiv #Ucraina și cei 30 de aliați #NATO. #Rusia nu are niciun cuvânt de spus pe acest subiect!”, se arată în mesajul Ambasadei SUA la București.

???????? Rusia trebuie să se alăture restului lumii în secolul XXI. În zilele noastre, națiunile suverane au dreptul de a...

Publicată de U.S. Embassy Bucharest pe Vineri, 14 ianuarie 2022

Postarea vine în contextul în care Rusia a cerut vineri SUA și NATO să dea în scris ce s-a negociat pentru Ucraina.

„Aşteptăm un răspuns în scris de la colegii noştri. Considerăm că ei înţeleg necesitatea de a o face imediat şi în scris. Însă nu vom aştepta la nesfârşit”, a afirmat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

ADVERTISING

Nu este primul mesaj de acest gen la adresa Rusiei. În urmă cu două zile, ambasada a postat un mesaj în care amintește despre invaziile armatei ruse în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

”Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992 … și nu a mai plecat.
Rusia a invadat Georgia în 1991-1993 și apoi în 2008 … și nu a mai plecat.
Rusia a invadat Ucraina în 2014 … și nu a mai plecat.
Vedeți un tipar aici? Cine este agresorul?”, a transmis Ambasada Rusiei la București,

Rusia a invadat ???????? Republica Moldova în 1991-1992 ... și nu a mai plecat. Rusia a invadat ???????? Georgia în 1991-1993 și...

Publicată de U.S. Embassy Bucharest pe Miercuri, 12 ianuarie 2022

De altfel, instituția a reluat în această postare un mesaj similar transmis de secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, în urmă cu câteva zile.

ADVERTISING

„Să ne amintim că în ultimele două deceni, Rusia a invadat două țări vecine, Ucraina și Georgia, și își menține trupele și munițiile în Republica Moldova, împotriva voinței guvernului de la Chișinău”, a declarat Blinken, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Aceste postări ale Ambasadei SUA la București au loc în contextul noilor provocări lansate de Moscova prin comasarea soldaților la granița cu Ucraina. Evenimentele au dus în această săptămână la negocieri între Rusia și Occident.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇