Rusia a avertizat vineri SUA şi NATO că „nu va aştepta la nesfârşit” un răspuns la cererile sale de a se stabili garanţii de securitate constrângătoare din punct de vedere juridic, pentru a preveni extinderea în continuare a Alianţei şi amplasarea de armament în apropierea graniţelor sale.
„Aşteptăm un răspuns în scris de la colegii noştri. Considerăm că ei înţeleg necesitatea de a o face imediat şi în scris. Însă nu vom aştepta la nesfârşit”, a afirmat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, în conferinţa sa de presă de la începutul anului, în care a făcut bilanţul activităţii diplomaţiei ruse în 2021.
„Vrem să vedem răspunsul vostru în scris, punct cu punct, prevedere cu prevedere. (…) Vrem să ni se spună că asta ne convine, asta nu, dacă nu - de ce, dacă putem să modificăm ceva, să schimbăm formularea, să adăugăm altceva. Totul în scris, vă rog”, a insistat ministrul rus.
Rușii nu văd cu ochi buni trupele vestice din Ucraina
Lavrov s-a declarat nemulțumit și de faptul că în Ucraina sunt sute de militari americani și britanici. „Prezența acestor instructori în Donbas depășește mai multe linii roșii și va duce la o confruntare directă între ruși și NATO”, a avertizat el.
Ministrul rus a declarat totodată că Moscova se aşteaptă la sporirea prezenţei NATO în apropierea Rusiei „în lunile următoare”, sub pretextul tensiunilor din jurul Ucrainei.
Mai mult, Lavrov a acuzat NATO de „tentative de a se extinde artificial”, prin încercarea de a atrage nu numai Ucraina, ci şi ţări scandinave, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Pe de altă parte, SUA şi Ucraina acuză Rusia de concentrarea a cel puţin 100.000 de soldaţi la graniţa ucraineană în eventualitatea unui atac în această iarnă, pentru care se pregătesc deja sancţiuni „fără precedent”, dacă Putin va decide să dea ordin în acest sens, lucru negat de liderul de la Kremlin.
„Te poţi aştepta la orice de la ei. Dar pot să vă asigur că suntem pregătiţi pentru orice evoluţie a evenimentelor în domeniul economic”, a subliniat ministrul rus.
Doar cu americanii discută
„Pe noi nu ne interesează prea mult cine participă la negocieri atât timp cât SUA sunt în fruntea lor, pentru că de ele depinde modul în care este edificată politica de securitate în Europa şi, de fapt, în alte părţi ale lumii”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.
Referitor la un dialog separat cu UE, precum cel care are loc acum cu SUA şi NATO, Lavrov a subliniat că trebuie întrebaţi Washingtonul şi Alianţa Nord-Atlantică, dacă „vor permite UE să acţioneze în mod independent”, adăugând că Rusia este interesată de o Uniune Europeană „autonomă”.
Totuşi, a remarcat el, momentan nu se ştie în ce format ar putea participa UE la discuţiile privind garanţiile de securitate în Europa.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a dat asigurări, joi, că actuala coordonare dintre SUA şi UE privind negocierile cu Rusia este „absolut perfectă”