Parchetul din Ucraina cere o cauţiune de 30 milioane de euro pentru ca Poroşenko să fie lăsat în libertate

Parchetul din Ucraina cere o cauţiune de 30 milioane de euro pentru ca Poroşenko să fie lăsat în libertate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parchetul ucrainean a cerut luni unui tribunal din Kiev să autorizeze arestarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, suspectat de „înaltă trădare”, sau să impună o cauţiune de aproximativ 30 milioane de euro pentru lăsarea acestuia în libertate.

În timpul audierii, un reprezentant al parchetului a cerut o cauţiune de 1 miliard de hrivne (aproximativ 30 milioane de euro), precum şi purtarea de către Poroşenko a unei brăţări electronice în schimbul punerii acestuia în libertate.

În caz contrar, fostul preşedinte va fi plasat în arest preventiv, relatează AFP.

ADVERTISING

Parchetul a cerut de asemenea tribunalului să-l oblige pe Poroşenko să nu părăsească Kievul fără permisiunea anchetatorilor săi şi să-i fie reţinut paşaportul pentru a-l împiedica să părăsească ţara.

Unul dintre avocaţii lui Poroşenko - principalul rival politic al actualului preşedinte Volodimir Zelenski - a cerut ca el să fie lăsat în libertate.

De ce este acuzat Poroșenko

Petro Poroşenko s-a întors în ţară în cursul dimineţii după o absenţă de o lună. El a compărut imediat în faţa tribunalului Peciorski din centrul capitalei ucrainene, care trebuie să decidă dacă îl plasează sau nu în arest preventiv.

ADVERTISING

Anchetatorii îl acuză că a acţionat împreună cu magnatul prorus Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, pentru a facilita achiziţia de cărbune de la companiile situate în estul Ucrainei, zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi care sunt în război cu Kievul.

Poroşenko respinge aceste acuzaţii. El spune că nu a efectuat acţiuni ilegale în ceea ce priveşte achiziţia de cărbune din Donbas - scena unui conflict militar între trupele Kievului şi miliţiile separatiste proruse.

ADVERTISING

Toate achiziţiile au fost făcute de către guvern fără a se încălca legea, susţine fostul preşedinte într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

Cărbunele, spune el, a fost importat nu din "teritoriul ocupat", ci din minele de stat înregistrate pe teritoriul aflat sub controlul Ucrainei în estul ţării şi care funcţionează în cadrul complexului economic unic al Ucrainei. Fostul preşedinte afirmă că aceste mine de stat plătesc impozite la bugetul de stat ucrainean.

Anterior, justiţia din Ucraina a anunţat că a pus sechestru pe toate bunurile lui Poroşenko. Însă portalul de investigaţii Slidstvo.info a relatat că fostul preşedinte şi-a salvat averea, înregistrând-o din timp pe numele fiului său.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇