Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe a murit, după ce a fost împușcat în gât şi în piept, la un eveniment electoral (Video)

Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe a murit, după ce a fost împușcat în gât şi în piept, la un eveniment electoral (Video)

Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe a murit la spital, după ce a fost împușcat, la un eveniment electoral din orașul vestic Nara, în apropiere de Osaka.

Potrivit postului public de televiziune NHK, Abe a fost împușcat din spate și s-a prăbușit la jumătatea discursului său.

S-au auzit două împuşcături, potrivit Reuters. Un martor al atacului a relatat că prima lovitură l-a făcut pe Abe să lase pe spate, adăugând că a căzut la pământ abia după a doua împușcătură.

Departamentul de Pompieri a confirmat că Abe a fost lovit de gloanţe în partea dreaptă a gâtului şi în clavicula stângă.

Pe reţele au apărut imagini care îi arată pe asistenții lui Abe grăbindu-se spre el, să-l ajute.

Agresorul era frustrat

Presupusul atacator nu a încercat să fugă și a fost reținut imediat. Ar fi vorba de un localnic de 41 de ani, din Nara, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Suspectul este un fost membru al Marinei militare. El le-a spus poliţiştilor că era "frustrat" de Abe şi voia să îl ucidă, transmite NHK.

Prim-ministrul Kishida a precizat că motivele atacului nu sunt clare, dar a descris drept „fundamentul democrației” viitoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc duminică şi pentru care Abe era în campanie.

Poliția a anunţat că arma despre care crede că ar fi fost folosită în atac e o improvizaţie făcută acasă.

Medicii s-au chinuit aproape 5 ore să-l salveze

Fostul premier nu era conștient când a fost dus la spital, cu elicopterul. Nu părea să aibă semne vitale, a anunţat iniţial departamentul local de pompieri.

ADVERTISING

''Shinzo Abe a fost transportat (la spital) la orele 12:20. Era în stop cardio-respirator la sosire. (Medicii au) încercat să-l resusciteze. Din nefericire, (Abe) a murit la orele 17:03 (08:03 GMT)'', transmite AFP, care citează declaraţiile lui Hidetada Fukushima, profesor de medicină de urgenţă de la spitalul universitar Nara.

Medicii niponi au încercat timp de patru ore şi jumătate să-l resusciteze pe Abe, relatează şi BBC. Doctorii au încercat să oprească sângerarea şi i-au administrat peste 100 de unităţi de sânge prin intermediul transfuziilor.

Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a demisionat în 2020, invocând motive de sănătate. Ulterior, acesta a dezvăluit că a suferit o recidivă de colită ulceroasă, o boală intestinală. El are 67 de ani.

ADVERTISING

Reacţionează Iohannis şi Ciucă

Mulţi lideri occidentali au reacţionat condamnând acest eveniment nefericit.

Printre ei se numără şi președintele Klaus Iohannis, care a transmis un mesaj publicat pe Twitter:

„Condamnăm cu fermitate împușcarea fostului prim-ministru japonez AbeShinzo. În aceste momente foarte dificile, gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, de familia sa și de poporul japonez”.

Ulterior, a venit cu un mesaj şi premierul.

”Guvernul României condamnă cu fermitate atacul asupra fostului prim-ministru Shinzo Abe, unul dintre cei mai importanţi lideri ai Japoniei şi un prieten apreciat al României. Transmitem gândurile şi rugăciunile noastre familiei şi poporului japonez, în aceste momente dificile”, este mesajul lui Nicolae Ciucă, postat tot pe Twitter. 

Armele sunt aproape interzise în Japonia

Incidentele cu împuşcături sunt rare în Japonia, unde armele sunt foarte strict reglementate.

O lege din 1958 prevede că „nimeni nu poate deține o armă de foc sau o sabie”. Printre puținele excepții se numără puștile pentru vânătoare și sport. Chiar și atunci, potențialii proprietari trebuie să participe la cursuri și să promoveze examene scrise și practice. Ei trebuie apoi să fie supuși unor evaluări psihologice pentru a determina că sunt apți să dețină o armă de foc. Verificările antecedentelor poliției sunt exhaustive și implică chiar chestionarea rudelor deținătorilor de arme.

Civililor le este interzisă deținerea de arme de mână.

Iată de ce împușcarea lui Abe a șocat întreaga lume. Cât de greu se obține o armă în Japonia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇