Fostul ambasador SUA la București acuză că Nr 2 din Directoratul pentru Securitate Cibernetică e "o susținătoare a comuniștilor chinezi"

Fostul ambasador SUA la București acuză că Nr 2 din Directoratul pentru Securitate Cibernetică e "o susținătoare a comuniștilor chinezi"

Fostul ambasador SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a lansat o serie de acuzaţii la adresa adjunctei Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina.

Zuckerman a declarat că ”persoana care este numărul 2 în DNSC este o susţinătoare a comuniştilor chinezi, susţine Huawei, susţine Lenovo”.

Acesta a subliniat că Directoratul nu poate avea credibilitate în domeniul securităţii cibernetice având în vedere că Manuela Catrina susţine deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaşte că nu sunt sigure din perspectiva securităţii cibernetice.

”Cele mai multe state europene au interzis Huawei, excepţie făcând Manuela Catrina, care susţine Huawei”, a adăugat fostul ambasador, în cadrul conferinţei Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce - IT Chapter. 

ADVERTISING

Zuckerman a avut de-a lungul timpului mai multe poziţii critice faţă de China şi faţă de companiile chineze.

El afirma şi într-un interviu acordat la sfârşitul anului trecut că în România există multe persoane care susţin interesele Rusiei şi Chinei, în detrimentul intereselor naţionale ale României.

„Influenţa rusească şi chineză e mult mai mare decât credem. Suntem în mijlocul unui război hibrid şi în România există trădători care susţin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau să se întâmple aici nu s-au întâmplat. Serviciile trebuie să-şi facă treaba“, preciza Zuckerman.

De asemenea, pe durata mandatului său la Bucureşti, el a criticat în repetate rânduri China şi compania Huawei despre care afirma, în 2020, că rămâne o alegere greşită în chestiunea tehnologiei 5G, deoarece „naţiunile nu trebuie să încredinţeze securitatea cetăţenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară şi afaceri necinstite”.

ADVERTISING

Manuela Catrina a fost numită director adjunct al DNSC în decembrie 2022. Anterior, a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Catrina, membru PSD din 1996, a fost director executiv la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai”.

Huawei a figurat ca partener al Bucharest Cybersecurity Conference din 12-13 octombrie 2023, organizată de DNSC, iar un reprezentant al companiei a fost speaker în panelul moderat de Manuela Catrina. 

Manuela Catrina şi-a afişat public pe pagina sa de Facebook afinităţile faţă de China, începând cu evenimente organizate cu parteneri chinezi, atât din poziţia de director al Institutului ”Ovidiu Şincai”, cât şi din cea de cea de lider al Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bucureşti şi continuând cu mesaje de susţinere, în timpul pandemiei.

ADVERTISING

”Respect eforturile guvernului chinez şi mi-e greu sa cred că altcineva putea face mai mult într-o situaţie similară decât face China acum. Să ne rugăm să aibă succes şi să îndreptăm un gând cald spre cei care sunt în miezul luptei cu virusul”, scria ea pe pagina de Facebook, la începutul pandemiei.

”Am simţit întotdeauna ca ne leagă o prietenie specială, de-a lungul zbuciumatei istorii recente ne-am fost mereu alături. Am avut şansa să am mulţi prieteni chinezi şi să învăţ câte un pic despre ei. Nu pot să înţeleg reacţiile guvernului PNL, care nici măcar acum, în al 12-lea ceas, nu pricepe cum stau lucrurile. Când Dumnezeu vrea sa te piardă, îţi ia minţile! Legăturile dintre România şi China au construit în ultimii ani adevărate poduri între oameni şi în vremuri de restrişte umanitatea nu poate merge înainte decât împreună”, comenta ea, ca reacţie la un articol referitor la respingerea de către România a unei oferte de ajutor din partea Chinei, în martie 2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇