Hackerii chinezi au spart sistemul informatic al Ministerului Apărării de la Londra

Hackerii chinezi au spart sistemul informatic al Ministerului Apărării de la Londra

China a spart serverele Ministerului Apărării din Marea Britanie și a accesat sistemul de salarizare. Hackerii chinezi au intrat în posesia numelor și detaliilor bancare ale angajaților, aparent în încercarea “de a-i contacta pe cei mai vulnerabili financiar”.

Ministerul Apărării britanic a fost ţinta unui atac cibernetic de mare amploare, în spatele căruia se află China, potrivit Sky News.

În timpul atacului a fost accesat ilegal un stat de plată, existând posibilitatea să fi fost compromise detaliile bancare ale întregului personal militar activ şi ale unora dintre veterani, relatează marţi Reuters, AFP şi DPA.

Ministerul Apărării de la Londra a luat imediat măsurile necesare după descoperirea breşei de securitate.

”Ministerul Apărării a reacţionat foarte rapid pentru a plasa în offline bazele de date” vizate de atac, a confirmat ministrul britanic al Muncii, Mel Stride.

ADVERTISING

El a adăugat că ţinta atacului nu a fost o bază de date a Ministerului Apărării, ci cea a unei părţi terţe şi a precizat că nu poate afirma că în spatele atacului se află China. ''Este vorba despre o ipoteză'', a subliniat Stride.

Potrivit lui Tobias Elwood, fost preşedinte al Comisiei de Apărare din parlamentul britanic, incidentul prezintă toate caracteristicile unui atac cibernetic chinez.

''Faptul că erau vizate nume şi coordonate bancare ale personalului trimite la China. Acest lucru poate face parte dintr-un plan, dintr-o strategie'', a adăugat el.

Potrivit investigaţiei preliminare, nu există dovezi că ar fi fost sustrase informaţii sensibile, însă ca măsură preventivă personalul militar vizat a fost alertat şi a primit sfaturi de specialitate. El va putea folosi un serviciu de protecţie a datelor personale pentru a verifica dacă informaţiile sale sunt utilizate ori se încearcă utilizarea lor în mod ilegal.

Toate remuneraţiile au fost achitate la ultima zi de salariu, de la finalul lunii aprilie, nefiind de aşteptat probleme la viitoarea dată de salariu de la sfârşitul lunii mai, deşi într-un număr mic de cazuri s-ar putea înregistra mici întârzieri.

Atacul a fost descoperit în urmă cu câteva zile şi de atunci Ministerul Apărării încearcă să determine amploarea breşei de securitate.

ADVERTISING

Reacţia Chinei: Nu noi!

Ca primă reacţie, Ministerul de Externe chinez a declarat că Beijingul se opune şi combate toate formele de atac cibernetic şi a respins orice încercare de folosire a problemei piratării cibernetice în scopuri politice pentru a defăima alte ţări.

Lin Jian, purtător de cuvânt al MAE chinez, a afirmat că ''remarcile respective venite din partea unor politicieni din Regatul Unit sunt absurde''.

Într-o operaţiune comună fără precedent, în luna martie, Londra şi Washingtonul au acuzat China că duce o campanie de atacuri cibernetice. Vicepremierul britanic Oliver Dowden a denunţat în faţa Parlamentului ''două acţiuni cibernetice răuvoitoare'' în 2020 şi 2021, vizând parlamentari critici faţă de Beijing şi contra comisiei electorale din Regatul Unit.

Unii membri ai parlamentului britanic vizaţi în trecut de atacuri cibernetice pentru care a fost acuzat Beijingul au cerut guvernului de la Londra să-şi înăsprească poziţia faţă de China, pe care să o califice drept ''ameninţare'' la adresa securităţii naţionale.

''Aceste este încă un exemplu de motiv pentru care guvernul Regatului Unit trebuie să recunoască faptul că R.P. Chineză reprezintă o ameninţare sistemică pentru Regatul Unit şi să-şi schimbe analiza integrată pentru a reflecta acest lucru'', a subliniat fostul lider conservator Iain Duncan Smith.

El a adăugat că Beijingul sprijină Rusia cu bani şi echipament militar, lucrând cu Iranul şi Coreea de Nord într-o ''nouă axă a statelor totalitare''.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇