Campanie uriașă de spionaj, pusă la cale de chinezi: Hackerii au accesat datele a milioane de oameni, timp de 10 ani

Campanie uriașă de spionaj, pusă la cale de chinezi: Hackerii au accesat datele a milioane de oameni, timp de 10 ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marea Britanie și SUA acuză China că s-ar afla în spatele unei ample campanii de hacking sofisticat, prin care au fost spionate milioane de persoane, inclusiv oficialități din cele două țări, şi s-au pierdut miliarde de dolari anual.

Timp de peste un deceniu, hackerii ar fi accesat ilegal mail-urile, datele din cloud și conversațiile a milioane de oameni.

Autoritățile de la Londra și Washington au acuzat grupul de hackeri Advanced Persistent Threat 31 (APT31) că este o ramură a Ministerului Securității din China și au enumerat o listă de ținte: membri ai personalului Casei Albe, senatori americani, parlamentari britanici, jurnaliști, contractori din domeniul Apărării, companii de securitate, dizidenți sau persoane din întreaga lume care au criticat Beijingul, relatează Reuters.

ADVERTISING

Scopul operațiunii de piraterie informatică a fost de a "reprima criticii regimului de la Beijing, de a compromite instituții guvernamentale și de a fura secrete comerciale", a declarat adjunctul procurorului general din SUA, Lisa Monaco.

A fost vizat inclusiv personalul campaniilor electorale din ambele partide politice din SUA, înainte de alegerile din 2020.

În SUA, au fost puşi sunt acuzare şapte suspecţi. Grupul APT31, din care făceau parte și cei șapte inculpați, include și zeci de ofițeri de informații ai Ministerului Securității Statului din China, subliniază FBI.

ADVERTISING

Peste 10.000 de mailuri maliţioase au fost trimise de hackeri unor ținte din SUA. Ele păreau adesea să provină de la instituții de presă proeminente sau de la jurnaliști și păreau să conțină simple articole cu știri. Doar că, de fapt, mailurile conțineau link-uri de urmărire ascunse, astfel încât, dacă destinatarul deschidea mailul, informații despre locația lui, adresa IP, schemele de rețea și dispozitivele utilizate pentru a accesa conturile de mail relevante erau transmise către un server controlat de hackeri. Aceştia au folosit apoi aceste informații pentru a permite hacking-ul mai direct și mai sofisticat, cum ar fi compromiterea routerelor de acasă ale persoanelor vizate și alte dispozitive electronice.

ADVERTISING

Ca să obțină și să mențină accesul la rețelele de calculatoare ale victimei, infractorii cibernetici au folosit tehnici de hacking sofisticate, care au compromis planuri economice și secrete comerciale ale firmelor americane, ceea ce s-a tradus prin pierderi estimate la miliarde de dolari în fiecare an, pentru că hackerii au transferat secretele furate către China.

Diplomații chinezi de la Londra și Washington au respins acuzațiile, ca fiind nejustificate și lipsite de „probe valide”.

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care atât Marea Britanie, cât și SUA au impus sancțiuni unei firme despre care spun că este o companie-paravan a Ministerului Securității de Stat, legată de activitatea de hacking. Trezoreria SUA a precizat că sancțiunile se referă la Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇