Chinezii se întrec cu Musk în cursa pentru Marte. Au prezentat motorul care lasă în urmă Starship la ani lumină

Chinezii se întrec cu Musk în cursa pentru Marte. Au prezentat motorul care lasă în urmă Starship la ani lumină

Cercetătorii de la peste 10 institute și universități din China și-au unit forțele și au realizat un salt uriaș în dezvoltarea tehnologiilor destinate călătoriilor interplanetare.

Într-o lucrare publicată în jurnalul Scientia Sinica Technologica de Academia de Științe din China, echipa anunță succese importante în primele teste ale unui prototip de reactor nuclear, cu sistem de răcire pe bază de litiu, potrivit SCMP.

Acest nou reactor este de 7 ori mai puternic decât sistemul concurent care este construit de NASA și cercetătorii chinezi au reușit să-l micșoreze la dimensiuni fără precedent.

ADVERTISING

Când e pe deplin desfășurat în spațiu, reactorul de 1,5 megawați, inclusiv radiatorul sau, ajunge la dimensiunile unei clădiri de 20 de etaje. Însa la sol se va plia perfect într-un volum de dimensiunea unui container, cântărind mai puțin de 8 tone.

Astfel, acest design permite reactorului sa fie ușor de amplasat și lansat cu ajutorul unei rachete, arată lucrarea științifică citată.

Reactorul va putea, de asemenea, să asigure stabilitatea operațiunilor în medii ostile în spațiu pentru perioade lungi de timp.

ADVERTISING

Puternica sursă de energie va face posibil transportul de masă mare, dus-întors, atât pentru zborurile spațiale cu echipaj, cât și pentru cele de marfă, deschizând calea pentru China de a lansa misiuni de explorare la scară mare pe Lună sau Marte.

Unii cercetători estimează că o navă spațială ce folosește acest nou reactor va putea încheia o călătorie dus-întors între Pământ și Marte în doar trei luni.

În comparație, navele care funcționează pe bază de combustibil fosil, precum Starship, dezvoltată de compania SpaceX a lui Elon Musk, au nevoie de cel puțin 7 luni doar să ajungă pe Marte, fără a lua în calcul și drumul înapoi.

ADVERTISING

Racheta Starship este esențială în planurile NASA de a duce din nou astronauți pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu, precum și pentru visul lui Elon Musk de a coloniza Planeta Roșie.

Chinezii par însă hotărâți să câștige cursa spațială și asta se poate vedea și în sloganul care tronează deasupra prototipului acestui reactor: „Inovați sau pieriți. Fără scuze!”.

Cercetătorii chinezi spun că reactorul lor va genera până la 1.276 de grade Celsius prin fisiunea nucleară a uraniului, depășind cu mult temperatura de funcționare a majorității centralelor nucleare comerciale.

Căldura intensă va extinde formele lichide ale elementelor inerte heliu și xenon în gaze, activând astfel un generator. Reacția în lanț produce neutroni rapizi care vor permite o alimentare eficientă și continuă cu energie pentru cel puțin 10 ani, se arată în lucrare.

Cercetătorii chinezi arată că, folosind litiu lichid, pot face reactorul mai mic, datorită conductivității termice ridicate a elementului și greutății reduse.

Amintim că Rusia și China discută despre posibilitatea construirii unei centrale nucleare pe Lună, după cum anunțase agenția spațială rusă Roscosmos la începutul acestei luni.

Dacă lucrurile decurg conform planurilor, un reactor nuclear ruso-chinez ar putea fi lansat undeva în perioada 2033-2035.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇