Forțele de rezistență ucrainene au otrăvit 17 ofițeri ruși în Mariupol

Forțele de rezistență ucrainene au otrăvit 17 ofițeri ruși în Mariupol

Forțele de rezistență ucrainene au otrăvit 17 ofițeri militari ruși la o festivitate ce a avut loc în portul Mariupol, din sudul Ucrainei, potrivit unui consilier al primarului orașului.

Partizanii ucraineni au folosit cianură și pesticide în timpul evenimentului care a avut loc duminică, de Ziua Marinei Ruse, pentru a-i otrăvi pe militari ruşi, a declarat Petro Andrișcenko pe Telegram, potrivit Business Insider.

Doi dintre ei au murit, iar ceilalți 15 au fost internați la spital în stare gravă.

Forțele militare ruse au ocupat Mariupol în primăvara anului 2022, după un asediu brutal care a distrus o mare parte a orașului și a ucis mii de civili. Oficialii orașului au fugit în exil și au fost înlocuiți de un guvern marionetă rus.

ADVERTISING

De atunci, Kremlinul a încercat să prezinte reconstrucția orașului istoric drept unul dintre triumfurile invaziei sale în Ucraina. Președintele Vladimir Putin a mers în oraș în februarie, unde a vizitat un nou complex de apartamente. Mariupol a devenit o bază importantă pentru armata rusă, deoarece apără teritoriul pe care l-a capturat în sudul Ucrainei.

Ucraina are o rețea de luptători de rezistență care operează pe teritoriul ocupat de Rusia, dintre care mulți sunt civili obișnuiți. În Mariupol, conform rapoartelor, civilii au adoptat „Ї” ca simbol al rezistenței, scriind litera prin oraș, sfidând ocupanții ruși (litera Î nu se găsește în alfabetul rus.)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mișcarea de rezistență a orașului a revendicat numeroase atacuri, pretinzând că a incendiat o clădire care găzduia personalul militar rus în octombrie anul trecut, a informat presa ucraineană.

Potrivit unui raport al think tank-ului britanic The Royal United Services Institute, misiunea principală a rezistenței ucrainene este de a colecta informații despre armata rusă sau de a ajuta forțele ucrainene să atace pozițiile ruse.

Acesta notează că forțele ucrainene s-au angajat în misiuni de sabotaj, dar că atacurile directe asupra forțelor ruse, cum ar fi cel raportat de Andriuschenko, sunt rare, deoarece necesită adesea pregătire de specialitate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇