Femeile Poloniei nu mai au răbdare cu Tusk: Au fost promisiuni, te-am ajutat să câștigi, încearcă mai mult!

Femeile Poloniei nu mai au răbdare cu Tusk: Au fost promisiuni, te-am ajutat să câștigi, încearcă mai mult!

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a promis că liberalizează legile stricte ale țării în privința avortului în termen de 100 de zile de la preluarea mandatului. Dar timpul trece și încă nu a luat nicio măsură concretă în acest sens.

Purtând pancarte pe care scria „Revoluţia, ea are un uter” și „Corpul meu, alegerea mea”, mii de oameni au ieșit la începutul anului 2021 pe străzile Poloniei, sfidând restricțiile coronavirusului și temperaturile sub zero grade, pentru a lua parte la cele mai mari proteste din țară de la căderea comunismului.

Oamenii şi-au exprimat furia, ca urmare a intrării în vigoare a unei controversate decizii a justiţiei care interzice practic avortul.

ADVERTISING

După trei ani, bătălia împotriva acestor măsuri draconice s-a mutat de pe străzi în Parlament, în ceea ce militanții îl descriu drept un test crucial al noului guvern al țării, scrie The Guardian.

„Femeile au ajutat actualul guvern să câștige. Au fost o mulțime de declarații, o mulțime de promisiuni”, a spus Kamila Ferenc de la Federația pentru Femei și Planificare Familială.

”Dacă noul guvern nu se ține de promisiuni, ar fi ca și cum ar fi „înșelat” sutele de mii de oameni care au ieșit în stradă. Va fi rușinos și o lipsă de respect față de un număr mare de femei din Polonia”, a adăugat ea.

În perioada premergătoare alegerilor din octombrie, Coaliția Civică, condusă de Donald Tusk, a promis că va elimina interzicerea aproape totală a avortului în 100 de zile de la alegere. Pe măsură ce zilele trec, militanții spun că au existat puține semne de schimbare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Este foarte dezamăgitor. Am câștigat aceste alegeri – femeile și tinerii sunt cei care au câștigat aceste alegeri”, a spus Marta Lempart de la Asociația Femeilor Poloneze, un jucător cheie în organizarea protestelor.

Până acum au fost anunțate trei proiecte de lege, toate menite să liberalizeze legile țării privind avortul. În noiembrie, partidul Noua Stângă a spus că va prezenta două proiecte de lege: unul care urmărește să legalizeze avortul până în a 12-a săptămână de sarcină și altul care va dezincrimina actul de asistență la avort.

La sfârșitul lunii trecute, Tusk a precizat că partidul său va prezenta și propriul proiect de lege care să permită avortul până în a 12-a săptămână. Atât proiectele de lege ale Coaliției Civice, cât și cele ale Stângii includ prevederi care permit avorturile în faza ulterioară în condiții precum o amenințare la adresa vieții mamei sau anomalii în dezvoltarea copilului.

ADVERTISING

Până acum nu există o dată confirmată pentru prima lectură a acestor proiecte de lege în Parlament, a spus Ferenc.

În ciuda sprijinului larg răspândit pentru liberalizarea avortului în rândul societății poloneze, Ferenc a spus că este probabil ca cele două proiecte de lege care solicită avortul până în a 12-a săptămână ar putea să nu poată obține suficient sprijin în noul Parlament pentru a trece de prima lectură.

„Ne temem că doar acest proiect de lege, cel mai conservator, care încearcă să readucă situația legală anterioară privind avortul, va fi aprobat, iar celelalte vor fi respinse. Și asta înseamnă un dezastru pentru noi, ca apărători ai drepturilor femeilor”, a spus ea.

Ea a pus situația pe seama diverselor grupări politice care alcătuiesc guvernul de coaliție. În timp ce Noua Stângă și Coaliția Civică și-au exprimat sprijinul, Tusk a recunoscut recent că nu a reușit să-i convingă pe liderii formaţiunii „A Treia Cale”, care și-au exprimat de multă vreme păreri mai conservatoare cu privire la această problemă.

Ferenc i-a cerut lui Tusk să „încerce mai mult”. „Asta este politica, trebuie să negociezi. Mai ales când vine vorba de drepturile femeilor și drepturile la avort, pentru că situația este gravă”, a spus ea.

Două sondaje publicate în ultimele zile au arătat că aproximativ jumătate dintre cei intervievați susțin propunerile înaintate de Coaliția Civică și Noua Stângă.

Chiar dacă proiectele de lege sunt susținute de o majoritate a Parlamentului, rămâne de văzut dacă președintele țării, Andrzej Duda, care este aliniat cu fostul guvern de dreapta, va promulga legea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇