Explozie puternică la Kabul: O rachetă a lovit o casă. Un copil a murit, iar talibanii spun că un atac al armatei americane a vizat o persoană care voia să detoneze o bombă la aeroport - UPDATE

Explozie puternică la Kabul: O rachetă a lovit o casă. Un copil a murit, iar talibanii spun că un atac al armatei americane a vizat o persoană care voia să detoneze o bombă la aeroport - UPDATE

O explozie puternică a avut loc, duminică, în apropierea aeroportului din Kabul, informează bbc.com.

Potrivit unui oficial al Ministerului Sănătăţii, explozia ar fi fost cauzată de o rachetă care a lovit o casă din apropierea aeroportului.

Aeroportul nu a fost lovit în mod direct.

AP notează că în explozie a murit un copil.

The Guardian scrie că explozia a avut loc la aproximativ 5 kilometri nord-vest de aeroportul din Kabul.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a anunţat presa, într-un mesaj, că un atac al armatei americane a vizat, duminică, un atacator sinucigaş care voia să provoace o explozie la aeroportul din Kabul. Persoana respectivă conducea o maşină plină cu explozibili.

ADVERTISING

Încă nu se ştie dacă incidentele sunt separate sau este vorba despre acelaşi caz.

UPDATE 18:30 Statele Unite confirmă oficial că au executat duminică la Kabul o lovitură "defensivă" cu dronă asupra unui vehicul încărcat cu explozibili, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Forţele americane au desfăşurat astăzi o lovitură aeriană defensivă" cu dronă, lansată din afara Afganistanului, "asupra unui vehicul la Kabul, eliminând o ameninţare iminentă a SI-K împotriva aeroportului internaţional" 'Hamid Karzai', a precizat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului central.

"Suntem siguri că am atins ţinta. Verificăm eventualitatea existenţei unor victime civile, nu avem niciun indiciu în acest sens până acum (...) Explozii puternice secundare provenite de la vehicul au arătat prezenţa unei cantităţi importante de explozibili", a adăugat Bill Urban.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sâmbătă, preşedintele american Joe Biden avertiza că un atac este "foarte probabil" împotriva aeroportului din Kabul, în următoarele "24-36 de ore".

Armata americană a anunţat, vineri, că a desfăşurat un atac cu dronă împotriva unui "planificator" al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), gruparea care a revendicat atacul de joi de la aeroportul din Kabul. Atacul cu dronă, lansat din afara Afganistanului, a avut loc în timp ce evacuările continuă pe aeroportul din Kabul, aflat sub supraveghere. Potrivit Reuters, drona a lovit un militant care se afla într-o maşină, alături de alt membru al Stat Islamic, ambii fiind ucişi. Majoritatea extremiştilor ISIS-K se ascund în provincia Nangarhar. Un militant era planificator, iar un altul "operator'.

Cel puţin 85 de persoane au murit, dintre care 13 soldaţi americani, într-un atac sinucigaş produs joi la aeroportul din Kabul.

ADVERTISING

Citește mai multe despre situația din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇