Caricatură cu Erdogan pe coperta Charlie Hebdo UPDATE Procurori turci au deschis dosar și pun sub acuzare revista

Caricatură cu Erdogan pe coperta Charlie Hebdo <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Procurori turci au deschis dosar și pun sub acuzare revista

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va onora cu prezenţa sa coperta viitorului număr al revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, a postat marţi publicaţia, o decizie care probabil va escalada războiul declaraţiilor între liderul turc şi susţinătorii occidentali ai libertăţii de expresie.

Postarea de marţi prezintă o copertă cu o caricatură cu Erdogan stând pe un scaun şi ridicând fusta unei femei, cu comentariul „Erdogan este foarte distractiv în privat”.

UPDATE 2 Procurorii turci au deschis un dosar de punere sub acuzare a revistei franțuzești Charlie Hebdo, pentru publicarea caricaturii.

ADVERTISING

Turcia a anunțat că va lua toate măsurile legale și diplomatice necesare pentru a răspunde la publicarea acesteia, scrie Digi24.

UPDATE 1 Înalţi oficiali turci au condamnat acest gest, denunţând un ''efort dezgustător'' de a ''răspândi rasismul cultural şi ura''.

"Condamnă ferm cele publicate referitor la preşedintele nostru în revista franceză, care nu respectă nicio credinţă, sanctitate şi valori, ci arată doar vulgaritate şi imoralitate", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt prezidenţial Ibrahim Kalin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Agenda antimusulmană a lui Macron dă roade", a constatat la rândul său pe Twitter directorul pentru comunicare al administraţiei prezidenţiale, Fahrettin Altun.

Următorul număr al Charlie Hebdo urmează să fie publicat miercuri, relatează dpa.

erdogan charlie hebdo
Foto: Facebook/ Charlie hebdo

Erdogan, în prim-planul valului de nemulţumire

Erdogan s-a aflat în prim-planul valului de nemulţumire al ţărilor majoritar musulmane după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu.

ADVERTISING

Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare. Unele leagă islamul de terorism.

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile.

Vezi și Dispută între Macron și Erdogan: Președintele Turciei îi îndeamnă pe cetățeni să boicoteze produsele franţuzeşti

Macron a răspuns apărând dreptul la libertate de expresie, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, un profesor care a fost decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile Charlie Hebdo.

Citește mai multe despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇