Erdogan anunță că rupe orice legătură cu Netanyahu: I-am pus cruce! Blinken se duce în Turcia

Erdogan anunță că rupe orice legătură cu Netanyahu: I-am pus cruce! Blinken se duce în Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă că rupe orice contact cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, iar Ankara a anunţat că îşi recheamă ambasadorul, din cauza acţiunilor comise de Israel în Gaza. Anunțul a fost făcut cu o zi înainte de vizita în Turcia a secretarului de stat american Antony Blinken.

O lună de război în Gaza. După ambulanțe, IDF a bombardat și o școală. Erdogan cere demisia lui Netanyahu: Este principalul vinovat (Video)

"Netanyahu nu mai este cineva cu care putem discuta. I-am pus cruce", a declarat Erdogan, potrivit unor afirmaţii citate de media turce, informează AFP şi dpa.

ADVERTISING

La scurt timp, Turcia a anunţat că îşi recheamă ambasadorul din Israel pentru consultaţii, din cauza refuzului Israelului de a accepta un armistiţiu în Gaza.

Ambasadorul Sakir Ozkan Torunlar a fost rechemat dată fiind "tragedia umanitară în curs în Gaza, cauzată de atacurile neîncetate ale Israelului împotriva civililor şi refuzului Israelului de a accepta un armistiţiu", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe turc.

Acest anunţ a fost făcut cu o zi înainte de o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în Turcia, vizită ce se anunţă dificilă. Blinken, care a fost vineri în Israel şi sâmbătă în Iordania, este aşteptat duminică la Ankara, pentru o vizită de două zile.

ADVERTISING

În declaraţia sa, Departamentul de Stat nu a confirmat o întâlnire între Blinken şi preşedintele turc, chiar dacă aceasta părea probabilă, potrivit anturajului său.

La Ankara, şeful diplomaţiei americane va discuta, de asemenea, despre Ucraina şi despre finalizarea aderării Suediei la NATO, blocată de mult timp de Turcia, potrivit aceleiaşi surse.

Pe 25 octombrie, preşedintele turc, care se întâlnise prima dată cu Benjamin Netanyahu în septembrie la New York, a anunţat că renunţă la orice proiect de deplasare în Israel, afirmând că prim-ministrul israelian a "abuzat" de încrederea sa.

ADVERTISING

Iar pe 27 octombrie, Erdogan a participat la un miting uriaș la Istanbul unde a spus declarat Israelul „criminal de război” și a acuzat Occidentul că este "principalul vinovat pentru masacrele din Gaza". Ulterior, Israelul și-a retras diplomații din Turcia, în semn de protest.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇