Efectul Omicron: Spania a avut mai multe cazuri de reinfectare în ultimele două săptămâni decât în toată pandemia

Efectul Omicron: Spania a avut mai multe cazuri de reinfectare în ultimele două săptămâni decât în toată pandemia

Numărul de cazuri noi de Covid raportate în Spania în ultimele două săptămâni la pacienți care au mai trecut prin boală a depășit numărul total de reinfectări de la începutul pandemiei.

Astfel, de la sfârșitul lui decembrie până la începutul lui ianuarie, 20.890 de cazuri de reinfectare au fost raportate în Spania. De la începutul pandemiei și până pe 22 decembrie, țara înregistrase în total 17.140 de cazuri de reinfectare, potrivit datelor Institutului de Sănătate Carlos III, care includ însă atât cazurile confirmate, cât și suspiciunile, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Cercetătorii pun creșterea reinfectărilor pe seama variantei Omicron.

Datele din Spania vin să completeze studii care au mai fost făcute pe acest subiect. Cercetătorii de la Imperial College of London estimau, la jumătatea lui decembrie anul trecut, că rata de reinfectare a Omicron este de 5,4 ori mai mare decât a Delta.

În Africa de Sud, unde Omicron a fost prima dată identificat, cifrele interpretate de cercetători sugerau o rată de reinfectare de trei ori mai mare.

”Infectările anterioare ofereau protecție împotriva Delta, dar acum, cu Omicron, lucrurile nu ma stau așa”, spunea la începutul lui decembrie prof. Anne von Gottberg, de la Institutul Național de Boli Infecțioase din Africa de Sud.

ADVERTISING

La finalul lui decembrie, și OMS anunța că riscul de reinfectare cu Covid este de 3 până la 5 ori mai mare la Omicron față de Delta.

În Spania, unii cercetători spun că au văzut și cazuri în care virusul produce mutații, fie cazuri în care imunitatea scăzuse și de aici reinfectarea. Alții au pus numărul mare de reinfectări pe circulația puternică a noii variante, cu un număr mare de cazuri, astfel că expunerea este mai mare.

În ultimele săptămâni, numărul de cazuri noi zilnice a atins noi recorduri de la începutul pandemiei. Vestea bună însă este că la Terapie Intensivă numărul pacienților e la jumătate față de acum un an.

ADVERTISING

Premierul spaniol Pedro Sanchez e convins că rata mare de vaccinare antiCovid se traduce acum prin cazuri mai puțin grave.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇