Varianta Omicron prezintă un risc de 5 ori mai mare de reinfectare şi nu este mai blândă ca Delta - studiu UK

Varianta Omicron prezintă un risc de 5 ori mai mare de reinfectare şi nu este mai blândă ca Delta - studiu UK

Riscul de reinfectare cu varianta de coronavirus Omicron este de peste 5 ori mai mare faţă de variantele precedente, iar aceasta nu a arătat niciun semn că este mai blândă decât Delta, a arătat un studiu britanic, în timp ce numărul cazurilor creşte în întreaga Europă şi ameninţă sărbătorile de sfârşit de an.

Rezultatele studiului realizat de Imperial College din Londra se bazează pe datele Agenţiei de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie şi ale Serviciului Naţional de Sănătate, privind persoanele care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 într-un test PCR în Anglia între 29 noiembrie şi 11 decembrie, transmite Reuters.

ADVERTISING

”Nu găsim nicio dovadă (atât pentru riscul de asistenţă la spitalizare, cât şi pentru starea simptomelor) ca Omicron să aibă o severitate diferită faţă de Delta”, spune studiul, deşi a adăugat că datele privind spitalizările rămân foarte limitate.

”Controlând starea de vaccinare, vârstă, sex, etnie, statut asimptomatic, regiune şi data probei, Omicron este asociat cu un risc de reinfecţie de 5,4 ori mai mare, în comparaţie cu Delta”, a adăugat studiul, care este datat 16 decembrie.

Protecţia oferită de infecţia anterioară împotriva reinfectării cu Omicron poate fi şi de numai 19%, a spus Imperial College (ICL) într-un comunicat, menţionând că studiul nu a fost încă evaluat de colegi neimplicaţi în realizarea sa.

ADVERTISING

Cât de eficiente mai sunt vaccinurile

Cercetătorii au descoperit un risc semnificativ crescut de a dezvolta un caz simptomatic Omicron în comparaţie cu Delta la două sau mai multe săptămâni după a doua doză de vaccin şi la două sau mai multe săptămâni după doza de rapel.

Studiul a implicat vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer.

Pe baza estimărilor utilizate pentru măsurarea eficacităţii vaccinului împotriva infecţiei simptomatice cu varianta Delta, aceasta se traduce în cazul Omicron printr-o eficacitate a vaccinului între 0 şi 20% după două doze şi între 55 şi 80% după o doză de rapel.

"Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura foarte substanţială în care Omicron poate evita imunitatea anterioară dată atât de infecţie, cât şi de vaccinare”, a spus profesorul Neil Ferguson, conducătorul studiului, în comunicatul ICL.

ADVERTISING

Asta înseamnă că Omicron reprezintă o ameninţare majoră şi iminentă pentru sănătatea publică.

Dar dr. Clive Dix, fostul preşedinte al Grupului operativ pentru vaccinuri din Regatul Unit, subliniază că este important să nu suprainterpretam datele.

”Concluziile se bazează pe ipoteze despre Omicron, despre care nu avem încă suficiente date. De exemplu, nu avem date despre răspunsul imun celular, care acum este probabil să conducă la eficacitatea vaccinurilor. Aceasta este o ipoteză crucială care lipseşte în modelare”, a spus dr. Dix.

Unele dintre concluzii sunt diferite de datele care apar din Africa de Sud, unde vaccinurile rezistă bine împotriva formelor severe şi a morţii în prezent, a precizat dr. Dix.

„Există o mare incertitudine în aceste estimări modelate şi nu putem fi încrezători în ceea ce priveşte impactul booster-urilor împotriva Omicron decât atunci când avem încă o lună de date reale despre numărul de spitalizări în ATI şi decesele”, a subliniat el.

Un studiu anterior realizat de compania britanică SIREN, care analizează riscul de reinfectare la lucrătorii din domeniul sănătăţii, efectuat înainte de apariţia Omicron, a constatat că o primă infecţie cu coronavirus a oferit o protecţie de 85% faţă de a doua infectare, pentru următoarele şase luni.

Datele analizate de Imperial College s-au bazat pe 333.000 de cazuri, inclusiv 122.062 de Delta şi 1.846 care au fost confirmate ca variantă de coronavirus Omicron prin secvenţierea genomului.

Profesorul Azra Ghani de la Imperial College, care a condus studiul, l-a descris ca fiind ”esenţial pentru modelarea traiectoriei viitoare probabile a valului Omicron şi a impactului potenţial al vaccinării şi al altor intervenţii de sănătate publică”.

Noile descoperiri ar putea accelera impunerea unor restricţii mai stricte într-un număr de ţări europene, în încercarea de a stopa răspândirea noii variante.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇