Efectul George Floyd: Polițiștii își dau demisia peste tot în SUA

Efectul George Floyd: Polițiștii își dau demisia peste tot în SUA

De la moartea lui George Floyd, în urmă cu trei săptămâni, rolul sistemului de justiție penală din SUA a ajuns principalul subiect de discuție în rândul americanilor.

Mii de cetățeni cer acum reformarea forțelor de ordine și schimbări majore în Poliție, scrie CNN.

Protestatarii le-au cerut liderilor locali să-i tragă la răspundere pe ofițerii care fac abuz de forță, dar și reducerea fondurilor alocate departamentelor de Poliție. Manifestanții susțin că banii ar putea fi redirecționați către diverse programe, care să ajute comunitatea.

ADVERTISING

Mulți oficiali locali au și acționat în urma solicitărilor. Aceștia au schimbat modul în care operează departamentele și, în plus, au promis că vor acționa mai rapid în cazurile de brutalitate din partea agenților.

În tot acest timp, însă, departamentele de poliție din SUA se confruntă cu propria criză, în condițiile în care din ce în ce mai mulți agenți își dau demisia.

Demisii în mai multe orașe

În Minneapolis, cel puțin șapte ofițeri de poliție și-au dat demisia din departament, din cauza protestelor declanșate de moartea lui Floyd, la sfârșitul lunii mai.

ADVERTISING

Alți șase agenți și-au depus demisiile și urmează să plece, a declarat un oficial pentru CNN.

La aceste plecări nu se adaugă și cei patru ofițeri implicați în arestarea lui George Floyd, care au fost concediați, a explicat purtătorul de cuvânt Casper Hill.

"Nu cred că numărul plecărilor este așa mare încât să ne facă probleme”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției din Minneapolis,  John Elder.

Atlanta a devenit epicentrul protestelor din această săptămână, după ce un bărbat afro-american a fost împușcat mortal, vineri seara, de un polițist.

ADVERTISING

După uciderea lui Rayshard Brooks, șeful poliției din Atlanta și-a dat demisia, iar ofițerul care l-a împușcat pe tânărul de 27 de ani a fost concediat. Un al doilea ofițer a fost suspendat.

Poliția din Atlanta a precizat că opt ofițeri au demisionat din departament luna asta.

În Florida de Sud, 10 membri SWAT și-au dat demisia, evocând ”politizarea acțiunilor noastre”, conform unor documente obținute de CNN.

În Buffalo, New York, aproape 60 de ofițeri și-au dat demisia după ce doi colegi de-ai lor au fost suspendați pentru că au împins un bătrân. Bărbatul, în vârstă de 75 de ani, a căzut și și-a spart capul, dar forțele de ordine nu au reacționat și au trecut pe lângă el.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇