După o nouă lovitură încasată în Michigan, Trump acceptă procesul de tranziţie spre o administraţie Biden în SUA

După o nouă lovitură încasată în Michigan, Trump acceptă procesul de tranziţie spre o administraţie Biden în SUA

La mai bine de două săptămâni de la anunţarea înfrângerii sale în alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump a dat undă verde, luni seară, deschiderii procesului de tranziţie spre o administraţie Biden.

Echipa democratului a luat imediat notă de o etapă care permite ”un transfer de putere paşnic şi fără probleme”, relatează AFP şi Reuters.

Preşedintele republican în exerciţiu nu a recunoscut în mod direct victoria lui Joe Biden, promiţând să continue o ”luptă dreaptă” în timp ce demersurile sale în justiţie se înmulţesc, fără succes, pentru a încerca să demonstreze fraude în alegerile din 3 noiembrie.

”Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand” ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă ”ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru”, a scris Trump pe Twitter.


Această agenţie, GSA (General Services Administration), a trimis anterior o scrisoare prin care îl informa pe Joe Biden că este deschisă calea pentru tranziţie.

Administraţia Trump trebuie să recunoască oficial că Joe Biden este preşedintele ales pentru ca echipa de tranziţie a democratului să poată începe să primească informaţii clasate top-secret şi să discute cu echipele existente în diferitele ministere.

Biden, validat în Michigan

Decizia lui Trump de luni vine după ce victoria lui Joe Biden în statul-cheie Michigan a fost validată oficial, ceea ce s-a considerat a fi o nouă lovitură pentru Donald Trump, relatează AFP.

O comisie a validat rezultatele în acest stat cu 16 electori şi unde Joe Biden are un avans de peste 155.000 de voturi din cele 5,5 milioane exprimate.

Validarea rezultatelor alegerilor este de obicei un exerciţiu de rutină, însă preşedintele Trump şi aliaţii săi au făcut presiuni asupra republicanilor din Michigan în ultimele zile, în speranţa de a întârzia procesul.

”Democraţia a prevalat”, a scris pe Twitter secretarul de stat din Michigan, Jocelyn Benson. Votul comisiei ”confirmă un adevăr: alegerile au fost corecte şi sigure şi rezultatul reflectă voinţa alegătorilor”, a adăugat democratul.

Un alt stat-cheie, Pennsylvania, unde Joe Biden are un avans de peste 80.000 de voturi, urmează de asemenea să valideze rezultatele în aceste zile.

Citește mai multe articole pe acest subiect: