Un alt profesor este cercetat pentru viol și agresiune sexuală asupra unor elevi. Ar fi de la unul dintre cele mai prestigioase licee din București UPDATE

Un alt profesor este cercetat pentru viol și agresiune sexuală asupra unor elevi. Ar fi de la unul dintre cele mai prestigioase licee din București <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Un nou caz de viol și agresiune sexuală săvârșite de un profesor este cercetat de procurori. Este un profesor din București, iar surse judiciare susțin că ar fi vorba de Sorin-Paul Spineanu-Dobrotă, profesor de economie de la Colegiul Sfântul Sava, unul dintre cele mai prestigioase din Capitală și din țară.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, procurorii au început urmărirea penală împotriva unui profesor din București, acuzat că ar fi violat un elev și ar fi agresat sexual un altul. Profesorul a fost reținut în urma plângerilor depuse de cele două victime prezumtive.

Este vorba de un bărbat de 51 de ani, cercetat pentru viol săvârșit asupra unui minor și agresiune sexuală asupra unui minor, mai informează procurorii.

Prima agresiune a avut loc la data de 02.06.2021. În timp ce se afla într-un apartament situat în București, Sector 3, inculpatul a întreținut cu persoana vătămată (un băiat de 17 ani) un act sexual oral, profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate.

ADVERTISING

A doua agresiune s-a petrecut la data de 17.12.2021. În timp ce se afla într-o locuință din București, Sector 3, inculpatul a exercitat acte de natură sexuală asupra persoanei vătămate (un băiat de 16 ani), profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate.

Informații neconfirmate oficial

Potrivit unor surse citate de G4Media și Edupedu, ar fi vorba de profesorul Sorin Spineanu Dobrotă, care predă discipline socio-umane la Colegiul Național „Sfântul Sava. El este și șef serviciu Evaluări, Examene și Concursuri Naționale la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, în Ministerul Educației.

Potrivit descrierii din cartea sa cea mai recentă, „Ghid de pregătire pentru admiterea la DREPT – economie si gandire critică”, Sorin Spineanu-Dobrota „are gradul didactic I, peste 28 de ani de experiență în învățământ, este membru în Comisia națională pentru discipline socio-umane, dar și președinte al Comisiei Centrale a olimpiadei naționale de economie. Formator național în domeniul științelor educației, a publicat numeroase volume de carte școlară – ghiduri, culegeri, auxiliare curriculare”.

ADVERTISING

Dobrotă are mai multe culegeri de subiecte și o carte „Homosexualitatea, normal sau patologic”, apărută la Editura Tritonic, în 2005. A avut și mai multe apariții la lecțiile Teleșcoala, de la TVR 2.

De asemenea, surse citate de televiziuni susțin că faptele s-au petrecut în apartamentul profesorului, unde acesta dădea meditații elevilor, inclusiv celor doi agresați. În plus, deși agresiunile au avut loc în 2021, cei doi au depus plângeri doar acum, deoarece le-ar fi fost teamă ca profesorul să nu se răzbune, dacă l-ar fi reclamat în timp ce erau încă elevii lui.

Reținut pentru 24 de ore

În comunicatul Parchetului se mai precizează că inculpatul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, iar procurorii vor cere arestarea preventivă a inculpatului, pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri – Biroul Agresiuni Sexuale.

ADVERTISING

„Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale și dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul citat.

Reacția Ministerului Educației

Ministerul Educaţiei anunță într-un comunicat că a luat act de informaţiile apărute în spaţiul public privind reţinerea unui cadru didactic de la Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” din Capitală, în acelaşi timp şi angajat al Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti informaţii cu privire la măsurile dispuse, astfel încât să poată fi aplicate în regim de urgenţă măsurile legale care se impun.

În comunicat se mai menționează că „în cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracţiuni incompatibile cu funcţia didactică, pe perioada desfăşurării cercetării penale, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii primari”.

Trei cazuri în ultima săptămână

Acest nou caz vine la numai câteva zile după ce s-a aflat că Kristoff Lajos, cunoscut drept „antrenorul de genii”, a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a fost prins în timp ce viola un băiat de 14 ani.

De asemenea, recent, un alt caz a șocat opinia publică. Directorul Casei de Cultură a Studenților din Pitești, a fost reținut, după ce a întreţinut relaţii sexuale, timp de mai multe luni, cu o tânără de 16 ani, ceea ce se cheamă viol, chiar dacă fata a acceptat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇