Două tinere jurnaliste au fost condamnate la închisoare doar pentru că au filmat protestele din Belarus

Două tinere jurnaliste au fost condamnate la închisoare doar pentru că au filmat protestele din Belarus
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două jurnaliste de televiziune au fost condamnate la închisoare, după ce au filmat un protest de anul trecut din Belarus față de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

O instanță din Belarus le-a condamnat pe cele două la doi ani de închisoare, fiind acuzate de ”promovarea protestelor”, pentru că le-au filmat.

Conform BBC, este vorba despre Katerina Andreyeva, în vârstă de 27 de ani, și Daria Chultsova, de doar 23 de ani (foto). Tinerele au fost reținute de autorități în noiembrie 2020, în timp ce transmiteau live un protest care nu primise autorizație. Cele două lucrează la postul de televiziune Belsat TV din Polonia.

ADVERTISING

Anchetatorii au susținut că jurnalistele TV, care au filmat de la etajul 14 al unui bloc, în data de 15 noiembrie 2020, au încurajat ”manifestările care au oprit 13 linii de autobuz și au blocat liniile de troleibuz și tramvai”.

În schimb, apărarea a transmis că rutele respective de transport nici măcar nu includeau piața unde filmau jurnalistele.

Ce au filmat mai exact cele două

În 15 noiembrie 2020 a avut loc, la Minsk, un protest față de reinstalarea la putere a lui Lukașenko, dar și de susținere a lui Roman Bondarenko.

Roman Bondarenko este un activist care, în timpul manifestațiilor, a fost bătut de mai mulți bărbați mascați care încercau să distrugă însemnele Opoziției.

ADVERTISING

Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, a murit pe 12 noiembrie, în timp ce se afla în arestul Poliției.

Katerina Andreyeva a respins acuzațiile care i se aduc, în instanță. Ea a povestit că mulțimea de oameni se afla deja în piață, cu mult înainte ca ea să se apuce să filmeze. În plus, protestatarii nu aveau cum să urmărească transmisiunea live, pentru că la acel moment autoritățile blocau accesul la aceasta în Minsk.

”Sunt complet nevinovată de acuzația care îmi este adusă. Consider acuzarea ca fiind motivată politic, un caz fabricat de la început până la sfârșit", a spus ea.

La rândul ei, Chultsova susţine că nu a ”incitat pe nimeni, nu am organizat nimic, nu am îndemnat pe nimeni să facă nimic”.

ADVERTISING

Belsat a transmis că cele două sunt acuzate că au provocat pagube de 11.562 de ruble (4.447 de dolari), dar a respins acuzațiile. Cu toate acestea, rudele fetelor au plătit această sumă statului în numele lor.

Se vrea represiunea mass-media, susțin criticii regimului Lukașenko

Criticii regimului Lukașenko văd procesul ca parte a unei represiuni generale împotriva mass-media independente din Belarus.

Amintim că anul trecut sute de mii de persoane au protestat în oraşele din Belarus după scrutinul din 9 august, pentru a-i cere lui Lukaşenko să renunţe la putere. Manifestanții au susținut că alegerile prezidențiale au fost fraudate.

Guvernele occidentale și organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au catalogat victoria lui Lukașenko ca fiind ”frauduloasă”.

UE l-a adăugat pe el și pe fiul său Viktor pe lista neagră de sancțiuni a oficialilor din Belarus.

În schimb, președintele rus Vladimir Putin îl susține pe Lukașenko, Rusia și Belarus având de mult timp legături foarte strânse.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇