Noi proteste în Belarus: Manifestanţii anti-Lukaşenko au fost dispersaţi în mod violent, circa 100 de persoane au fost arestate

Noi proteste în Belarus: Manifestanţii anti-Lukaşenko au fost dispersaţi în mod violent, circa 100 de persoane au fost arestate

Poliţia belarusă a făcut uz, duminică, de tunuri cu apă, grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii adunaţi la Minsk ca să protesteze din nou la adresa realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Tunuri cu apă şi grenade asurzitoare au fost folosite la Minsk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne belarus, Olga Cemodanova, informează AFP şi dpa.

Mass-media belaruse independente au difuzat imagini cu arestări brutale din timpul a ceea ce pare a fi cea mai violentă reprimare a unei manifestaţii la Minsk, de la mijlocul lui august.

ADVERTISING

Forţele de securitate lovesc în demonstranţi şi îi duc cu forţa spre mici autobuze. Persoane rănite, cu capetele bandajate, pot fi văzute stând pe jos.

Numeroşi protestatari au fost arestaţi duminică. Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Viasna, circa 100 de persoane, inclusiv numeroşi jurnalişti, au fost arestaţi în după-amiaza zilei de duminică.

ADVERTISING

Mai multe staţii de metrou au fost închise la Minsk pentru a-i împiedica pe oameni să ajungă în centru, unde au loc protestele.

Aleksandr Lukaşenko susţine că a obţinut 80 la sută din voturi în alegerile prezidenţiale din 9 august, dar criticii săi şi numeroşi observatori internaţionali spun că votul a fost trucat pentru a-i permite lui Lukaşenko să se menţină la putere.

Învestirea lui Aleksandr Lukaşenko a dus la manifestaţii spontane care au adunat mii de persoane, mai ales la Minsk. Aceasta este a 9-a duminică de proteste consecutivă.

ADVERTISING

Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul alegerilor prezidenţiale şi a impus noi sancţiuni împotriva mai multor oficiali belaruşi. Lukaşenko, 66 de ani, conduce de peste un sfert de secol această fostă republică sovietică, situată între Rusia şi Polonia, stat membru UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇