Ambasadorul român în Belarus şi alţi diplomaţi europeni, din nou în vizită la scriitoarea Svetlana Aleksievici

Ambasadorul român în Belarus şi alţi diplomaţi europeni, din nou în vizită la scriitoarea Svetlana Aleksievici

Ambasadorul român în Belarus şi alţi diplomaţi europeni au vizitat-o joi, pentru a doua oară săptămâna aceasta, pe scriitoarea Svetlana Aleksievici, laureată cu Nobel pentru Literatură, care este ţinta hărţuirii autorităţilor bieloruse.

„După o vizită spontană de solidaritate făcută ieri, ne-am întors în casa primitoare a laureatei cu Nobel Svetlana Aleksievici aproape în echipă completă. Noi, ambasadori din UE, Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Letonia şi România, precum şi însărcinaţi cu afaceri din Olanda, Polonia, Slovacia, Suedia şi şeful Biroului de legătură al Finlandei, admirăm curajul şi perseverenţa doamnei Aleksievici şi tuturor celorlalţi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus şi ai altor iniţiative cetăţeneşti în verbalizarea cererilor pentru un stat de drept în Belarus, pentru demnitatea poporului lor şi pentru suveranitatea şi independenţa ţării lor”, a fost mesajul publicat joi seară pe pagina de Facebook Uniunea Europeană în Belarus.

ADVERTISING

After a spontaneous solidarity visit yesterday, we are back at the hospitable home of Nobel Laureate Sviatlana...

Publicată de European Union in Belarus pe Joi, 10 septembrie 2020

Ambasadorul român Viorel Moşanu a fost prezent şi miercuri la reşedinţa scriitoarei, hărţuită de autorităţile din Belarus pentru că face parte din Consiliul opoziţiei.

ADVERTISING

Respect ambasadorului român Viorel Moșanu (foto), care, împreună cu alți diplomați europeni acreditați la Minsk, a mers...

Publicată de Afaceri Orientale pe Miercuri, 9 septembrie 2020

Diplomatul Viorel Moşanu este fiul ilustrului român basarabean Alexandru Moşanu, preşedintele Primului Parlament, care a votat Declaraţia de Independenţă (27 august 1991) faţă de Rusia imperială”, a scris pe Facebook scriitorul Alecu Reniță.

ADVERTISING

Citește și Picături dintr-o ploaie divină

Viorel-Mosanu-Belarus
Foto: Facebook / Viorel Moșanu

Opozanții, reprimați în Belarus

Diplomaţi din state membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la apartamentul din Minsk al scriitoarei, după ce au primit informaţii că bărbaţi necunoscuţi au încercat să intre în casa ei.

Svetlana Aleksievici a fost salvată de la arestare. Până când? De ce tăceți?

Svetlana Aleksievici este membru al prezidiului Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus. Pe 26 august, ea a fost convocată de Comitetul Bielorus de Investigaţii şi a refuzat să depună mărturie într-un caz penal deschis de regim împotriva Consiliului de Coordonare.

Guvernul din Belarus a început o acţiune de reprimare a opozanţilor după protestele de amploare care au izbucnit în urma alegerilor prezidenţiale din luna august, intens disputate. Uniunea Europeană a anunţat că nu recunoaşte rezultatul scrutinului - în care Alexandr Lukaşenko a fost desemnat câştigător cu aproximativ 80% din voturi - şi a îndemnat la dialog.

La finalul lunii august, Lituania, Letonia şi Estonia au înscris numele preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi ale altor 29 de funcţionari ai regimului său pe o listă neagră.

Principalul rival al lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a fost nevoită să părăsească ţara şi se află în exil în Lituania.

Mihai Șora: Democrația noastră, așa șchioapă, e un rai față de ce se petrece în Bielorusia

Lukaşenko urmează să se întâlnească luni cu preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a exprimat şi oferit în mai multe rânduri sprijinul. Ei vor discuta, între altele, despre cooperarea în domeniul energiei şi despre conflictele din regiune, potrivit agenţiei RIA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇