Două asociaţii ale magistraţilor cer MAE să acorde imediat vize judecătorilor şi procurorilor afgani

Două asociaţii ale magistraţilor cer MAE să acorde imediat vize judecătorilor şi procurorilor afgani

Două asociaţii din Justiţie îşi manifestă solidaritatea şi suportul faţă de judecătorii şi procurorii din Afganistan, ținte ale regimului politic nou instalat în statul respectiv.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie cer Ministerului Afacerilor Externe să acorde imediat vize în format electronic tuturor magistraţilor afgani a căror viaţă este pusă în pericol.

"Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie îşi manifestă deplina solidaritate şi suportul necondiţionat faţă de colegii noştri judecători şi procurori din Afganistan, ţinte ale regimului politic nou instalat în statul respectiv", se arată într-un comunicat al celor două organizaţii.

ADVERTISING

Acestea subliniază că, în ultimii 10 ani, au fost ucişi şi răniţi zeci de magistraţi şi alt personal judiciar, fiind plasate bombe în palatele de justiţie sau fiind împuşcaţi judecătorii pe străzi în 2013, 2017, 2021, în atentate vindicative.

De asemenea, în timpul regimului taliban anterior, a avut loc o "epurare a magistraturii pe criterii tehnice şi religioase".

"Într-un scurt interviu acordat astăzi Revistei Forumul Judecătorilor, judecătoarea afgană Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) a exprimat temeri serioase cu privire la fapul că, după căderea Guvernului, judecătorii afgani (şi în special femeile judecător) vor fi ucişi fără a mai exista procese de stabilire a vreunei vinovăţii, ei deja fiind căutaţi la domicilii.

ADVERTISING

În faţa unei asemenea situaţii inimaginabile, comunitatea internaţională nu trebuie să rămână nepăsătoare. Pe lângă presiunea internaţională pentru ca regimul nou instalat să respecte drepturile omului, este necesară deschiderea imediată a oricăror forme de asistenţă umanitară, absolut necesară pentru persoanele în cauză", transmit cele două asociaţii.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇