Doi turiști au fost surprinși de avalanșă, în zona Vârful Negoiu din Făgăraş. Operaţiunea de salvare a durat 17 ore

Doi turiști au fost surprinși de avalanșă, în zona Vârful Negoiu din Făgăraş. Operaţiunea de salvare a durat 17 ore

Doi turişti au fost surprinși de avalanșă joi seară pe Vârful Negoiu din Făgăraş, la o altitudine de circa 2.300 de metri, iar unul dintre ei a fost rănit la picioare.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) au transmis aseară că o misiune de intervenție cu un elicopter SMURD nu putea fi realizată în condiții de siguranță (din cauza întunericului şi zonei muntoase). Aşa că o echipă de salvatori montani de la Sibiu a plecat pe jos spre locul incidentului.

Din echipa de prim răspuns fac parte 7 salvamontiști, care sunt urmați de o altă echipă de sprijin formată din 5 salvatori. Ei intervin în condiţii extrem de dificile, cu vizibilitate sub cinci metri.

ADVERTISING

În timpul nopţii, echipa de salvatori montani a ajuns la cele două persoane surprinse de avalanșă.

turista-salvata-munte
Foto: Facebook/DSU

Ulterior, au început coborârea spre cabana Negoiu.

"Cele două persoane sunt conștiente. Facem precizarea că din cauză vizibilității extrem de reduse, drumul către cabană se realizează în condiții dificile", adauga DSU într-o informare de azi-noapte.

salvare-turista-munte
Foto: Facebook/DSU

UPDATE Operaţiunea de salvare a fost finalizată, abia vineri, după 17 ore.

”Intervenţia a fost extrem de dificilă din cauza pericolului de avalanşă, a vizibilităţii reduse (5m), a viscolului şi a temperaturilor scăzute, respectiv minus -19 grade”, au transmis, vineri, salvamontiştii din Sibiu.

ADVERTISING

Traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al munților Făgărașului sunt declarate închise, din cauza riscului de avalanșă.

Salvatorii montani au explicat că turiştii erau echipaţi corespunzător, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, colţari, piolet, dar au fost surprinşi de o avalanşă de placă. 

Tânăra rănită, în vârstă de 26 de ani din Iaşi, a fost predată unui echipaj SMURD care a transportat-o la Spitalul Judeţean Sibiu.  

”Pacienta de 26 de ani surprinsă de avalanşă în Munţii Făgăraş a fost adusă la Unitatea de primiri Urgenţe a SCJU Sibiu de către un echipaj SMURD. A fost preluată imediat de personalul medical, prezintă contuzii, suspiciuni de fractură la membrul inferior drept şi de entorsă la membrul inferior stâng și este conştientă şi stabilă.

ADVERTISING

În momentul de faţă au loc investigaţii medicale pentru stabilirea conduitei terapeutice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă, citat de News.ro.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇