Doi opozanți din Belarus au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru ”complot” împotriva lui Lukașenko

Doi opozanți din Belarus au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru ”complot” împotriva lui Lukașenko

Justiţia belarusă a condamnat-o luni la 11 ani de închisoare pe opozanta Maria Kolesnikova, o sentinţă care ”încununează” reprimarea oricărei opoziţii faţă de regimul lui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP. Totodată, opozantul Maxim Znak a primit o condamnare de 10 ani de închisoare.

Sentințele au fost anunţate de către serviciul de presă al lui Viktor Babariko, alt opozant încarcerat, pentru care au lucrat cei doi.

Kolesnikova şi Znak au fost judecaţi cu privire la ”complot în vederea preluării puterii” şi ”îndemnuri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”.

ADVERTISING

Procesul celor doi opozanţi, încarceraţi de 11 luni, a fost deschis la începutul lui august şi a avut loc cu uşile închise, iar puţine detalii au ajuns publice, în contextul în care presa independentă, ONG-uri şi opoziţia sunt vizate de o reprimare fără reţinere de luni de zile.

Potrivit unor imagini difuzate luni pe conturi ale mesageriei Telegram, Maria Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, zâmbind, a făcut semnul inimii cu mâinile încătuşate, în cuşca de sticlă a acuzaţilor.

Acest semn este unul dintre gesturile chemării la contestare în 2020.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tânăra a fost arestată în septembrie 2020, după ce s-a opus încercării autorităţilor de a o expulza, împotriva voinţei sale, din ţară.

Potrivit unor apropiaţi, Serviciile Speciale belaruse (KGB) au răpit-o atunci, iar apoi i-au pus un sac pe cap, şi au dus-o la frontiera ucraineană.

Maria Kolesnikova era una dintre cele mai vocale trei opozante - alături de Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la preşedinţie în locul soţului încarcerat, şi Veronica Ţepkalo.

Tihanovskaia şi Ţepkalo au fugit din ţară, la presiunea autorităţilor.

ADVERTISING

Protestele fără precedent din Belarus, la care au participat zeci de mii de oameni, au izbucnit în august 2020, după realegerea, denunţată drept frauduloasă, a lui Aleksandr Luaşenko, care se află la conducere din 1994.

Această contestare a fost înăbuşită treptat, prin mii de arestări, exiluri şi încarcerarea liderilor politici ai mişcării, ai presei şi ONG-urilor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇