Doi inspectori ANAF, dați pe mâna polițiștilor după ce și-au negociat mita în toaleta unei firme: ”Whisky d-ăsta beam în anii ’90, acum beau altceva, mai rafinat. Asta crezi tu că e șpagă?”

Doi inspectori ANAF, dați pe mâna polițiștilor după ce și-au negociat mita în toaleta unei firme: ”Whisky d-ăsta beam în anii ’90, acum beau altceva, mai rafinat. Asta crezi tu că e șpagă?”

Un om de afaceri din Constanța a sesizat ofițerii anticorupție, după ce inspectorii ANAF veniți în control i-au cerut mită.

Firma de transport maritim din Constanța a fost notificată în octombrie anul trecut că este vizată de un control privind declarația 394 – furnizori clienți. Întâlnirea a fost stabilită la sediul soietății pe 13 octombrie. Directorul firmei, Zoltan Gabriel Gorun, a cumpărat două sticle de whiskey Teachers și gustări, pentru a-i trata pe inspectori.

Cei doi - Mihai Bușu și Stere Anagnoste - au susținut că există mai multe nereguli, moment în care directorul le-a oferit produsele de protocol. Unul dintre inspectori a reacționat deranjat de calitatea băuturii, potrivit Libertatea.ro.

ADVERTISING

”Whiskey d-ăsta beam în anii 90, acum beau altceva, mai rafinat, mai bun. Asta crezi tu că e șpagă? Să vezi tu șpagă la noi, nu asta!”, a exclamat inspectorul Mihai Bușu, care ulterior a continuat să-i spună directorului cum fiica sa, administrator la firmă, o să ”aibă tinichele de coadă” toată viața, odată ce rezultatele controlului vor ajunge să figureze în cazierul ei fiscal.

Ulterior, același inspector i-a cerut unui angajat să-l însoțească la toaletă, unde i-a explicat că mita necesară este de 4-5.000 de lei pentru fiecare.

ADVERTISING

”L-a tras ușor în baie și i-a spus că el nu pune botul la o sticlă de whiskey și că poate ajuta societatea, dar trebuie să primească ceva. A indicat și suma, respectiv 4-5 mii de fiecare. I-a spus că el ia doar de la noi, adică de la firma de contabilitate și nu de la ei, adică de la administratori.

Inspectorul Bușu i-a spus că ajutorul va consta în închiderea inspecției fără a fi declanșat controlul de fond”, a declarat unul dintre martorii prezenți la întâlnire, potrivit sursei citate.

Firma de contabilitate l-a informat însă pe director că toate actele sunt în regulă, așa că acesta a sesizat DGA Constanța. Astfel, a fost organizat un flagrant, cei doi inspectori fiind prinși cu două plicuri în care se aflau 8.000 de lei.

ADVERTISING

Chiar dacă inițial cei doi inspectori au negat acuzațiile, în cele din urmă au cerut să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii DNA le-au stabilit celor doi inspectori câte o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, interzicându-le dreptul de a mai profesa în cadrul ANAF timp de doi ani. Pe 25 ianuarie, judecătorii se vor pronunța și asupra acordului de recunoaștere prin care a fost stabilită pedeapsa inspectorului Bușu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇