Documente Pentagon: Suspectul va fi dus în fața instanței și riscă 10 ani de închisoare. Cum ar fi avut Jack Teixeira acces la informații secrete?

Documente Pentagon: Suspectul va fi dus în fața instanței și riscă 10 ani de închisoare. Cum ar fi avut Jack Teixeira acces la informații secrete?

Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, suspect în cazul scandalului scurgerilor de informaţii secrete din SUA, a fost arestat joi urmând să compară vineri în faţa unui tribunal din Boston, Massachussetts. Departamentul de Justiţie nu a precizat ce acuzaţii i se vor aduce lui Teixeira, deşi acestea vor implica probabil acuzaţii penale pentru păstrarea şi transmiterea cu bună ştiinţă de informaţii privind apărarea naţională.

Brandon Van Grack, un fost procuror de securitate naţională din cadrul Departamentului de Justiţie, care lucrează în prezent în cadrul firmei de avocatură Morrison Foerster, spune că acuzaţiile probabile ar putea atrage o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, chiar dacă Teixeira nu a avut intenţia de a face rău, relatează Reuters.

Angajat ca personal tehnic la o bază aeriană a Gărzii Naţionale a SUA, Teixeira a fost arestat joi de FBI la domiciliul său din Dighton, Massachusetts, un oraş cu 8.000 de locuitori, situat la aproximativ 80 km sud de Boston.

CUM AR FI AVUT ACCES LA INFORMAŢII ATÂT DE SENSIBILE?

Teixeira le-a spus membrilor grupului său online de pe Discord că lucrează ca membru al personalului de suport tehnologic la o bază din Cape Cod şi că aşa a reuşit să acceseze documente clasificate. 

ADVERTISING

Teixeira lucra la Baza aeriană Otis a Gărzii Naţionale în Cape Cod, Massachusetts, potrivit dosarului său militar. Baza găzduieşte o escadrilă care ale cărei misiuni sunt legate de serviciile de informaţii. Unităţile Gărzii Naţionale prestează unele servicii de sprijin pentru unităţile active, inclusiv sprijin în domeniul informaţiilor, pentru Statul Major Întrunit, precizează The Washington Post.

Dosarul militar al lui Teixeira indică faptul că s-a înrolat în Garda Naţională la 26 septembrie 2019. El a fost mobilizat pentru serviciul activ federal în toamna anului trecut, a declarat pentru The The Washington Post Nahaku McFadden, purtător de cuvânt al Biroului Gărzii Naţionale.

Nu este neobişnuit ca trupele din Garda Naţională să primească astfel de ordine pentru a acoperi nevoia de locuri de muncă specializate, iar pentru că suspectul se afla în serviciul activ la momentul presupuselor fapte, el va fi supus unei pedepse suplimentare în cadrul sistemului de justiţie militară, menţionează cotidianul american.

Deşi Teixeira era relativ lipsit de experienţă în armată, el avea acces la informaţii militare strict secrete prin intermediul unei reţele de calculatoare a Departamentului Apărării, cunoscută sub numele de Joint Worldwide Intelligence Communications System (JWICS), a declarat pentru The Washington Post un oficial american familiarizat cu această chestiune. Sistemul i-ar fi permis lui Teixeira să citească şi, eventual, să tipărească documente clasificate, deşi există directive pentru a trata asemenea material în conformitate cu legea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mii de militari şi de angajaţi guvernamentali, care lucrează fie şi în posturi inferioare, ar putea avea în mod plauzibil acces la documente clasificate precum cele pe care se presupune că le-a împărtăşit Teixeira, potrivit oficialilor americani şi experţilor care au văzut documentele prezentate în presă.

Armata încredinţează în mod regulat tinerilor informaţii clasificate şi responsabilităţi înalte, a admis joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. "Gândiţi-vă la un tânăr sergent de pluton de luptă şi la responsabilitatea şi încrederea pe care le acordăm acestor persoane pentru a conduce trupele în luptă", a spus el. "Se numeşte disciplină militară", a subliniat reprezentantul Pentagonului.

FAMILIA SA ARE O TRADIŢIE MILITARĂ

Familia sa locuieşte în Dighton şi are o tradiţie militară.

Pentru familia Teixeira, presupusa divulgare de secrete militare din partea fiului pare să fie în contradicţie cu zecile de ani în care părinţii s-au aflat în serviciu militar.

Tatăl vitreg al lui Jack, Thomas Dufault, s-a pensionat după o carieră militară de 34 de ani ca sergent-major în cadrul aceleiaşi unităţi unde lucra fiul. Ceremonia s-a desfăşurat în 2019 la Baza Comună Cape Cod, potrivit documentelor publice şi fotografiilor postate online de către Departamentul Apărării.

ADVERTISING

Mama lui Teixeira, Dawn Dufault, a lucrat ani de zile pentru organizaţii non-profit care sprijină veteranii şi pentru scurt timp a lucrat pentru Departamentul de Servicii pentru Veterani din Massachusetts, potrivit profilului său de pe LinkedIn şi datelor publice.

Din 2017, ea s-a concentrat asupra afacerilor, având o florărie.

CUM ESTE DESCRIS TEIXEIRA DE PRIETENI: MAI DEGRABĂ UN MENTOR DECÂT UN LIDER

Un prieten care a vorbit cu The Washington Post l-a descris pe Teixeira ca fiind patriot, un catolic devotat şi un libertarian cu un interes pentru arme, care avea îndoieli cu privire la viitorul Americii. 

Prietenul a declarat că l-a întâlnit pe Teixeira înainte de 2020 pe un grup de pe reţeaua socială Discord axat în principal pe arme şi politici libertariene şi că între ei s-a creat o legătură datorită interesului comun pentru pistoalele Glock şi pentru religia catolică. Ulterior, prietenul s-a alăturat unui nou grup de discuţii de pe Discord pe care chiar Teixeira l-a iniţiat, numit Thug Shaker Central, care a devenit locul de discuţii al unui grup de aproximativ 25 de persoane, mulţi dintre ei adolescenţi.

Teixeira era un "tip destul de normal" în afara grupului, a declarat prietenul, care în cele din urmă l-a întâlnit pe Teixeira în persoană. Avea un "temperament plăcut" şi era "mai mult un mentor decât un lider".

CÂND A ÎNCEPUT SĂ PUNĂ DOCUMENTE SECRETE PE GRUP ŞI DE CE

Prietenul şi-a amintit că Teixeira a început să pună documente clasificate pe serverul Discord cam în luna februarie 2022, la începutul războiului din Ucraina, pe care îl vedea ca pe o bătălie "deprimantă" între "două ţări care ar trebui să aibă mai multe în comun decât ceea ce le desparte".

Împărtăşirea documentelor clasificate era menită "să îi educe pe oamenii pe care îi credea prieteni şi în care putea avea încredere", liberi de propaganda care era vehiculată în exterior, a declarat prietenul.

Cei din grup au fost de acord să nu împărtăşească niciodată documentele lui Teixeira, deoarece puteau fi afectate interesele SUA, după cum îi avertizase chiar ei.

Aproximativ jumătate dintre membrii grupului de discuţii erau "copii" care se jucau jocuri video în camerele lor, în timp ce cealaltă jumătate erau pasionaţi de arme, a mai spus prietenul. Afirmaţiile recente ale altor persoane care au fost în grup, potrivit cărora unii dintre membrii acestuia erau ruşi şi ucraineni, au fost "pure invenţii", a mai declarat prietenul lui Teixeira. Un membru care pretindea că este un ofiţer de marină rus locuia de fapt în Kentucky şi a fost dat afară din grup, a menţionat interlocutorul The Washington Post.

În cele din urmă, un membru al grupului a partajat câteva documentele pe un alt server, ceea ce a dus la răspândirea lor pe internet.

Teixeira nu a urmărit să submineze securitatea naţională, ci a sperat să îi înveţe pe membrii, în majoritate tineri, ai grupului său să aibă "o viziune mai bună asupra problemelor din jur, în singurul mod pe care îl ştia", a spus prietenul. "Iubea America, dar pur şi simplu nu avea încredere în viitorul ei", afirmă el. "În cele din urmă, el ar fi fost de partea acestei ţări, în detrimentul oricărei alte ţări", dă asigurări prietenul.

RASIST? 

Alţi membri ai grupului lui Teixeira au arătat jurnaliţilor de la The Washington Post o înregistrare video cu Teixeira strigând insulte rasiste şi antisemite înainte de a trage cu puşca şi au spus că a făcut referire la raidurile guvernamentale de la Ruby Ridge din Idaho şi de la Waco, Texas - evenimente cu rezonanţă profundă în rândul extremiştilor de dreapta şi antiguvernamentali.

Numele însuşi al grupului de pe Discord provine de la un meme preluat dintr-un videoclip porno gay folosit adesea pentru a şoca şi pentru a provoca râsul, au declarat membrii.

În ceea ce priveşte glumele rasiste şi antisemite care ar fi fost împărtăşite pe server, prietenul a spus că este greu de evaluat adevăratele sentimente ale lui Teixeira, având în vedere "câte straturi de ironie erau pe acel grup". Glumele nepotrivite stârneau mai degrabă multe râsete, a spus el. Dar Teixeira era un "catolic la bază, care se ocupa de arme", a spus prietenul.

"Este o persoană bună care a avut încredere în oamenii nepotriviţi, în opinia mea", a mărturisit prietenul.

Eddy Souza, în vârstă de 22 de ani, a declarat pentru Reuters că a crescut în apropiere şi că l-a cunoscut pe Jack Teixeira când amândoi frecventau Liceul Regional Dighton-Rehoboth, în urmă cu câţiva ani.

Souza a spus că Teixeira nu şi-a exprimat sentimente extremiste atunci când au mai vorbit, ultima dată întâmplându-se în urmă cu câţiva ani. "Este un copil bun, nu face probleme, doar un tip liniştit", a spus Souza. "Se pare că a fost o greşeală a unui copil prost", este de părere fostul coleg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇