- Rusia primește un avertisment serios de la SUA prin intermediul unei modalități incredibile, care a atras atenția opiniei publice internaționale.
- Kremlinul crede că informațiile secrete ajunse în spațiul public fac parte dintr-o campanie de inducere în eroare, dar o parte din date sunt reale și indică faptul că Moscova nu prea mai are secrete pentru SUA și NATO.
- Documentele Pentagonului arată că Rusia nu poate dezvolta nicio operațiune militară de amploare fără ca ea să nu ajungă sub ochii liderilor occidentali și ucrainenilor.
- Contra-ofensiva ucraineană va fi una de proporții, dar pregătirile nu au ajuns la final din cauza problemelor legate de transferul echipamentelor militare.
- Documentele Pentagonului, pe lângă multe alte semnificații, reprezintă și o invitație adresată lui Putin să se întoarcă la masa negocierilor.
Deși autoritățile americane l-au descoperit pe autorul distribuirii documentelor secrete despre conflictul din Ucraina, pe zi ce trece, tot mai multe date arată că în spatele scurgerii informațiilor în spațiul public se află o strategie de comunicare bine pusă la punct.
Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani din Massachusetts, membru al Gărzii Naţionale din Statele Unite, este militarul care a fost arestat fiind considerat autorul scurgerilor de informații de la Pentagon. Conform unei investigații realizate de cotidianul american Washington Post, „este un tânăr charismatic, pasionat de arme de foc”. El lucrează într-o cameră securizată dintr-o unitate militară în care nu are voie să intre cu telefonul mobil. Aici sunt imprimate de pe servere informații secrete și se realizează rapoarte.
Tânărul e un pasionat de jocuri în rețea, iar în timpul pandemiei, pentru a se lăuda, a mai postat pe platforma de chat a grupului, documente sensibile, sustrase din unitatea militară.
Un releu de transmitere a documentelor secrete
Aflat într-o vizită oficială în Irlanda, Joe Biden a declarat că investigația „se apropie de sfârșit”, dar că nu are un răspuns final în acest moment despre cine se află în spatele scurgerilor de informații secrete.
Cu cât trece timpul, cu atât imaginea că ne aflăm în fața unui mod neobișnuit de transmitere a unui avertisment serios Rusiei de către SUA prinde contururi tot mai clare.
E foarte simplu ca tânărul pasionat de arme să fi fost urmărit, activitatea lui să fi fost cunoscută încă din timpul pandemiei, atunci când a început să posteze primele documente.
Și de atunci să fi fost folosit, fără să-și dea seama, ca releu de transmitere a unor documente neutre până când a venit timpul să trimită lumii un mesaj important.
În mod clar, dacă va fi găsit vinovat, va suporta rigorile legii, dar pe de altă parte, modalitatea aceasta de lucru e specifică în munca de informații, iar multă vreme, ce se ascunde în spatele ei va rămâne în umbră.
Comparația cu operațiunea „Mincemeat” din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial e relevantă pentru acest caz.
Liderii ruși sunt convinși că documentele de la Pentagon fac parte dintr-o campanie menită să pună în dificultate conducerea politică și militară din Moscova.
Ceea ce se întâmplă acum e de fapt o contra-ofensivă informațională care are scopul de-a o pregăti pe cea militară.
Vladimir Putin nu se poate ascunde de SUA
Chiar dacă sunt convinși că documentele au fost distribuite cu un anumit scop, Vladimir Putin nu are cum să treacă peste faptul că agențiile de informații occidentale reușesc să urmărească și să înregistreze toate instituțiile importante din Rusia.
Înainte de începerea conflictului, oficialii SUA au anunțat că știu ce se petrece la Moscova.
Au spus atunci lumii că Putin pregătește o operațiune militară de proporții și va ataca Ucraina. Mulți n-au crezut până în data de 24 februarie, când trupele Rusiei au trecut granița.
Încă nu știm care vor fi efectele acestor scurgeri de informații, dar dacă e o acțiune premeditată ar trebui să ne așteptăm la o contra-ofensivă ucraineană de amploare.
Pe de altă parte, din documente reiese că pregătirea acesteia nu s-a încheiat, existând încă probleme cu transferul armelor și vehiculelor blindate, chiar și în condițiile în care, Rusia nu a reușit până acum să perturbe în niciun fel transferul de arme dinspre statele membre NATO.