Soacra primarului din Baia Mare, prinsă în flagrant când dădea șpagă mamei unei judecătoare. UPDATE A fost reținut și socrul. Cherecheș: Trebuie să fii tâmpit!

Soacra primarului din Baia Mare, prinsă în flagrant când dădea șpagă mamei unei judecătoare. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> A fost reținut și socrul. Cherecheș: Trebuie să fii tâmpit!

Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, au fost reţinuți după ce femeia a fost prinsă în flagrant delict miercuri de procurorii DNA, în timp ce îi dădea mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj 50.000 de euro, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul edilului.

Suma de bani ar fi fost o primă tranşă din banii promişi. Atât soacra primarului Cherecheş, cât şi soţia acestuia au fost audiate timp de mai multe ore la DNA Cluj.

UPDATE 9 noiembrie: Ulterior, procurorii au dispus reținerea socrilor pentru 24 de ore.

De altfel, joi DNA a și comunicat oficial detalii din dosar.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpaţi (soţ şi soţie), în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită”, a anunţat DNA.

ADVERTISING

Conform anchetatorilor, în data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, „inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea pe raza judeţului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite”.

Această „ofertă” iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Ulterior, la data de 6 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare. În contextul menţionat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, mai arată DNA.

ADVERTISING

Procurorii precizează că, în demersurile sale, soacra lui Cherecheş ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Joi, ei urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că judecătoarea din completul care urma să-l judece pe primar a făcut denunțul la DNA. În acel moment, procurorii DNA au intrat pe fir și au realizat mai multe înregistrări ambientale.

În înregistrări, soacra primarului i-ar fi spus mamei judecătoarei că fiica sa, la soluționarea dosarului primarului, „în numele legii să fie mai blândă”.

Cătălin Cherecheș, primarul de Baia Mare, a fost acuzat într-un dosar al DNA că a luat mită 30.000 de lei, în aprilie 2016, dar primarul a susținut atunci că a fost vorba despre restituirea unui împrumut. Cătălin Cherecheș a fost arestat, dar a candidat de după gratii și a ieșit primar din nou, cu 70% din voturi.

În februarie 2022, Cherecheș a fost condamnat în primă instanță, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, decizia nefiind definitivă. De asemenea, instanța dispusese ca, pe o perioadă de 4 ani, lui Cherecheș să i se interzică mai multe drepturi, inclusiv cel de a fi ales.

Pe 24 noiembrie 2023, peste 2 săptămâni, Cătălin Cherecheș urma să primească decizia definitivă în acest dosar DNA din partea judecătorilor Curții de Apel Cluj.

În iunie acest an, Cătălin Cherecheș a anunțat că vrea să se reîntoarcă în PSD, partid în care a mai fost membru în două rânduri. Cătălin Cherecheș a mai fost membru PNȚCD, PSD, UNPR și PNL.

Cherecheș: Nu exclud o manevră, chiar și a soacrei

În replică, primarul Cătălin Cherecheş a declarat că nu ştie despre ce este vorba și că nu exclude o „manevră", chiar şi din partea soacrei sale.

„Mi se pare o prostie. Nu ştiu despre ce este vorba. Eu sunt la birou, îmi văd de treabă. Dacă a făcut aşa ceva, oricum nu a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale oricât de drastice. Lucrurile astea mi se par nişte cretinătăţi. De unde să ştiu eu ce putea să facă? Mi se pare o chestie pe care un om normal nu are cum să o facă. Trebuie să fii tâmpit!

Cu soacra nu am vorbit de când m-am însurat, este în alt oraș. Dar de unde să știu eu că o cunoaște pe mama judecătoarei? Dar nu exclud și să fie o manevră intenționată, chiar și de către soacră. Eu nu am încredere decât în mama și în Dumnezeu”, a declarat Cherecheș la Antena3.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇