Diana Șoșoacă, anchetată de Parchet pentru promovarea de mesaje legionare

Diana Șoșoacă, anchetată de Parchet pentru promovarea de mesaje legionare

Parchetul General o anchetează pe Diana Șoșoacă pentru promovarea de mesaje legionare.

Informaţia vine pe surse de presă de la mai multe instituţii media precum G4Media, Digi24 şi Antena3.

După ce Curtea Constituțională i-a invalidat candidatura la prezidențiale, Diana Șoșoacă a stat live pe Facebook, timp de șase ore, şi a strigat inclusiv:

„Nu pot să spun decât: „Trăiască Legiunea și Căpitanul!” care a fost omorât de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine, tuturor!”.

Diana Șoșoacă a mai avut atacuri la adresa Israelului, spunând la un moment dat: ”Cine sunteți voi, evreilor, să vă luați de credința noastră? Voi sunteți ucigașii lui Iisus”.

ADVERTISING

Între timp, întârzie motivarea CCR în cazul Șoșoacă.

România a interzis, prin lege, „promovarea persoanelor vinovate de genocid și crime de război, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Iată ce prevede Articolul 5 din OUG 31/2002:

  • Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
ADVERTISING

Nu e primul derapaj legionar al Dianei Șoșoacă. Pe numele ei a mai fost depusă o plângere la Parchet, în februarie, când Institutul pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” a invocat un comunicat al SOS în care era elogiat poetul legionar Radu Gyr.

”Radu Gyr a fost comandant legionar și demnitar în cadrul Ministerului Educației, Artelor și Cultelor în perioada Statului Național-Legionar, precum și ideolog al Mișcării Legionare. În această calitate, Radu Gyr a fost autorul mai multora dintre imnurile Mișcării Legionare, printre care ,,Sfântă tinerețe legionară”. A fost condamnat în ”lotul ziariștilor”, pe baza legii nr. 312/1945 pentru urmărirea și sancționarea celor vinovați de dezastrul țării sau de crime de război prin Hotărarea nr. 2 din 4 iunie 1945, acesta având astăzi statutul de criminal de război”, se arată în sesizare.

ADVERTISING

În mai 2024, Diana Șoșoacă se folosea de o ședință solemnă dedicată de Parlament relațiilor de prietenie cu Israelul și striga de la pupitru „Trăiască Garda!”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇