Cazanciuc: Mi se pare jenant să acuzi PSD că ar fi în spatele excluderii Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială

Cazanciuc: Mi se pare jenant să acuzi PSD că ar fi în spatele excluderii Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Senatorul Robert Cazanciuc susţine că i se par „jenante” acuzaţiile potrivit cărora PSD ar fi în spatele deciziei Curţii Constituţionale de excludere a Dianei Şoşoacă din cursa pentru alegerile prezidenţiale.

"Suntem în campanie electorală şi fiecare este liber să spună ce prostii doreşte. Mi se pare jenant, din perspectiva unor partide, să acuzi PSD că ar fi în spatele deciziei.

Cui îi este frică de această decizie? Faptul că Diana Şoşoacă nu mai este în cursa electorală pe cine sperie?

Domnul Ciucă înţeleg că oricum este în turul doi. Doamna Lasconi, şi domnia sa este în turul doi.

ADVERTISING

De ce le este frică, de ce ar fi PSD în spatele acestei decizii a Curţii? Nu mai respectăm statul de drept?

Este decizia Curţii prevăzută de legea fundamentală şi de legea privind alegerea preşedintelui de a se pronunţa împotriva candidaturii, asta spune legea. Dacă vreţi să judecaţi de fiecare dată cine este în spatele deciziei, sunt judecători care ajung la Curte, sunt magistraţi care de-a lungul timpului nu i-a numit PSD-ul acum, i-a numit Parlamentul României printr-o procedură prevăzută de legea fundamentală şi de legea privind Curtea Constituţională", a precizat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului.

ADVERTISING

Totuşi, cei cinci judecători ai Curții care au votat în favoarea contestației împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă sunt:

  • Marian Enache, propus de PSD;
  • Bogdan Licu, sprijinit de PSD;
  • Attila Varga, desemnat de UDMR;
  • Cristian Deliorga, propus de PSD;
  • Gheorghe Stan, susținut de PSD

Senatorul PSD a mai precizat că există în momentul de faţă, în legea fundamentală şi în legea privind alegerea preşedintelui României, texte care permit CCR să vegheze la respectarea procedurilor în materie, însă a menţionat că, din punctul său de vedere, nu ar trebui să fie asemenea atribuţii la Curtea Constituţională.

ADVERTISING

"Probabil, la momentul respectiv, în 1991-1992, de când datează Constituţia şi legea de organizare a Curţii Constituţionale, s-au gândit cei care au scris legea că, fiind funcţia supremă în stat, este firesc cumva să aibă şi CCR o asemenea atribuţie.

Dacă mă întrebaţi pe mine, nu ar trebui să fie asemenea atribuţii la Curtea Constituţională, trebuie să rămână strict cel mult cu procedura de validare ulterioară, după ce s-a pronunţat poporul. Dar deocamdată avem această procedură în vigoare", a transmis Cazanciuc.

Cât priveşte posibilitatea ca decizia CCR privind eliminarea din cursa electorală a Dianei Şoşoacă să îl ajute pe Marcel Ciolacu, Cazanciuc a respins o astfel de ipoteză, afirmând că şeful PSD se poate lupta cu oricine în turul doi şi va învinge.

"Asta este o speculaţie, ce treabă are Marcel Ciolacu cu decizia CCR? (…). Eu nu ştiu ce calcule schimbă, Marcel Ciolacu se poate lupta cu oricine în turul doi, din perspectiva noastră, orice candidat va fi învins de Marcel Ciolacu. Nu contează pentru noi cine intră în turul doi", a conchis Cazanciuc.

Candidatura Dianei Șoșoacă, anulată de CCR

Amintim: Candidatura la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă (SOS) a fost respinsă, potrivit unei decizii de sâmbătă a Curții Constituționale a României (CCR).

Curtea a admis, cu majoritate de voturi (5 la 2, pentru că doi judecători lipseau), contestațiile depuse împotriva candidaturii la președinție a Dianei Șoșoacă și a anulat decizia BEC privind înregistrarea candidaturii.

Pe numele Dianei Șoşoacă fuseseră depuse două contestații, una semnată de Amalia Bellantoni și una de Gheorghe Mihai Ursa.

Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată.

Principalele reacții politice apărute după anunțul deciziei îl creditează pe Marcel Ciolacu drept principal beneficiar al acestei decizii și acuză PSD de intruziune politică în activitatea CCR.

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în cursa pentru Cotroceni, a avut, duminică, o primă reacție la decizia CCR. El spune că, la o primă vedere, pare o decizie disproporționată și cere CCR să prezinte rapid motivarea, care să conțină argumente legale și constituționale puternice, altfel fiind cazul unei ample reforme a instituției.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇