Descinderi în cluburile și barurile din Kiev în căutarea celor care fug de armată

Descinderi în cluburile și barurile din Kiev în căutarea celor care fug de armată

Ofițerii de recrutare ai armatei ucrainene, însoțiți de polițiști, au făcut la sfârșitul săptămânii o razie în restaurante, baruri și o sală de concerte din Kiev, verificând documentele de înregistrare militare și reținând bărbați care nu se conformau.

Mai multe înregistrări video prezintă o razie pe care ofițerii de recrutare au făcut-o vineri în restaurante, baruri și într-o sală de concerte din Kiev. Aceștia au verificat documentele militare și au reținut bărbați care nu au vrut să-i urmeze de bună voie pe agenți.

Altă înregistrare arată un bărbat scos cu forța din Palatul Sporturilor din Kiev și împins într-o dubă, în timp ce era lovit de cei care l-au reținut, relatează LBC.

Potrivit presei locale, razia a vizat restaurante, cluburi, baruri și o sală de concerte din capitala Ucrainei.

ADVERTISING

Un tânăr de 27 de ani a spus că a ieșit din sala de concerte în timp ce se cânta ultima melodie, după ce a aflat despre ofițerii de recrutare. El a povestit pentru Associated Press că a văzut soldați și polițiști vorbind cu oamenii, dar "nu a văzut nimic foarte agresiv".

Tânărul a spus că bărbații se simt în pericol de a fi prinși și recrutați de fiecare dată când ies pe stradă. "Acea stare interioară de a fi mereu în pericol, s-a întors din nou", a explicat el, dându-și doar prenumele, de teamă că va fi pedepsit de autorități.

Descinderi au avut loc și în cluburi și restaurante din alte orașe ucrainene, inclusiv Harkov și Dnipro din estul și centrul Ucrainei.

Însă astfel de descinderi în capitala Ucrainei sunt neobișnuite și reflectă nevoia extremă a Ucrainei de noi recruți, notează ABC News.

ADVERTISING

Toți bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani sunt eligibili pentru recrutare, iar cei cu vârsta între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Ucraina a redus vârsta minimă de mobilizare de la 27 la 25 de ani, iar pedepsele pentru cei care nu se supun au fost înăsprite.

Ucraina și-a intensificat eforturile de mobilizare în acest an, tendință observată și în 2023. O nouă lege a intrat în vigoare în această primăvară și prevede că bărbații eligibili pentru serviciul militar trebuie să-și introducă datele într-un sistem online, altfel riscă sancțiuni.

ADVERTISING

Campania de mobilizare a Kievului a devenit agresivă în 2023, când ofițerii de recrutare au început să supervizeze înmormântările și să patruleze în stațiunile de schi, în căutarea bărbaților care evită încorporarea, potrivit The Economist.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat în martie 2024 că a blocat 26 de canale de Telegram care îi ajutau pe cetățenii din Ucraina cu vârsta de mobilizare să evite luarea în armată. Potrivit Newsweek, conturile de Telegram vizate ofereau informații despre locurile în care erau prezenți sau în care urmau să vină ofițerii de la comisariatele militare, astfel încât bărbații cu vârsta potrivită pentru mobilizare să poată fugi la timp.

Unii dintre ucrainenii care încearcă să scape de război au recurs la căsătorii aranjate, au dat mită doctorilor pentru a primi scutiri medicale sau au fugit din țară, a scris publicația americană.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇