Delegație din China primită la CCR. Enache le-a explicat diferențele dintre constituția României și a lor

Delegație din China primită la CCR. Enache le-a explicat diferențele dintre constituția României și a lor

Preşedintele Curţii Constituţionale a României Marian Enache a primit, marţi, vizita delegaţiei Comisiei pentru Constituţie şi Lege a Congresului Naţional al Reprezentanţilor Poporului Chinez, condusă de preşedinta Xin Chunying.

Potrivit unui comunicat al CCR, Enache a prezentat succint evoluţia constituţională din România, ca stat membru cu drepturi depline în UE, procedura de numire a judecătorilor constituţionali, atribuţiile şi efectele deciziilor Curții.

„Preşedintele CCR arătat în continuare că valorile universale ale Constituţiei trebuie să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor popoarelor lumii, indiferent de regimurile politice existente, şi să delegitimeze tentativele care să afecteze sau să încalce ordinea constituţională a fiecărui stat. Aceste valori universale de tip constituţional, care au în centrul lor dreptul şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, trebuie să asigure în ultimă instanţă echilibrul naţional – internaţional, pacea şi bunăstarea popoarelor”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

Marian Enache a făcut și o comparație între sistemele constituționale din România, respectiv China, arătând care sunt diferențele: „controlul jurisdicţional exercitat printr-un organ special şi specializat, situat în afara perimetrului celor trei puteri în stat, caracteristic României şi modelului european, pe de o parte, şi un control de constituţionalitate politic exercitat de către o comisie instituită la nivel parlamentar, pe de altă parte”.

El le-a spus omologilor că „modelul de constituţionalism este opţiunea politică a fiecărui stat”.

ADVERTISING

La rândul ei, Xin Chunying a precizat că este prima sa întâlnire în străinătate de la alegerea sa în funcţie şi a explicat că, în China, nu există o curte distinctă aşa cum este în România, motiv pentru care Comisia pentru Constituţie şi Lege este un organ foarte important în aplicarea şi promovarea Constituţiei.

Ea a adăugat că legea fundamentală în vigoare din China a fost adoptată în anul 1982 şi a fost modificată de cinci ori, după modelul american, prin proiecte de amendamente, numărul acestora fiind de 52 până în prezent, mai indică sursa citată.

ADVERTISING

Xin Chunying a explicat că s-a ales acest sistem cu proiecte de amendamente având în vedere că „un rol important al Constituţiei este de a fi predictibilă şi că societatea trebuie să vadă stabilitatea acestui model al Chinei”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇