Decizie la Napoli pentru extrădarea lui Darius Vâlcov în România

Decizie la Napoli pentru extrădarea lui Darius Vâlcov în România

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că, joi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare.

Hotărârea nu este însă definitivă.

„Este cunoscut că sunt foarte puţine persoane condamnate în România care‬ folosesc jurisdicţii străine şi prevederi din legislaţia altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România. ‭Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz‬ singular. Şi alte state din UE se confruntă cu situaţii similare. ‭Vă asigur că suntem activi, implicaţi în soluţionarea acestei probleme. ‬‭Procedura de emitere şi executare a mandatului european de arestare este‬ una exclusiv judiciară‭, atribuţiile în acest domeniu fiind ale instanţelor de‬ judecată”, a afirmat ministrul Justiţiei.

ADVERTISING

Ea a precizat că atribuţiile‭ ‬Ministerului‭ ‬Justiţiei‭ ‬se‭ ‬referă‭ ‬doar‭ ‬‬la‭ ‬‬facilitarea‬ comunicării,‭ ‬asistării‭ ‬şi‭ ‬sprijinirii‭ ‬‬autorităţilor‭ ‬judiciare‭ ‬române‭‭ ‬şi străine la emiterea şi executarea MEA ‭(mandatului european de arestare).‬

„În acest context doresc să vă informez că, astăzi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 03.05.2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa nr. 74 din 8.2.2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi nr. 38/02.05.2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013. Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casaţie a Italiei”, a anunţat Gorghiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit sursei citate, Vâlcov s-a predat autorităţilor italiene în 23 mai, în Napoli. Conform legislaţiei italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competenţa Curţii de Apel Napoli. Instanţa de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere. 

„În cauză au fost invocate două argumente: legăturile persoanei solicitate cu statul italian, care ar fi justificat recunoaşterea pedepsei şi punerea sa în executare în Italia, şi condiţiile de detenţie din România, considerate necorespunzătoare. În dovedire, apărătorii persoanei solicitate au depus o serie de înscrisuri şi rapoarte.

ADVERTISING

Autorităţile române (instanţa de executare, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, magistratul român de legătură) au depus documente în dovedirea prezenţei în România a lui Vâlcov (nefiind îndeplinită condiţia şederii neîntrerupte în Italia în ultimii 5 ani) şi informaţii detaliate privind condiţiile de detenţie.  La termenele de judecată din 6 iulie, respectiv 20 iulie, a participat şi doamna Laura Ceh, magistratul român de legătură în Italia”, se menţionează în declaraţie.

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, s-a predat la o secţie de poliţie din Napoli, scrie presa din Italia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇