Decizie definitivă a ICCJ: Secția Specială a comis un abuz împotriva Sorinei Săcărin

Decizie definitivă a ICCJ: Secția Specială a comis un abuz împotriva Sorinei Săcărin

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a încălcat dreptul la liberă circulație al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr 4 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Abuzul a fost comis prin confiscarea pașaportului minorei în iunie anul trecut. Decizia este definitivă.

Actuala echipă SpotMedia.ro a scris pe larg despre acest abuz al SIIJ împotriva Sorinei Săcărin.

ADVERTISING

În fapt, procurorul SIIJ Mihaiela Iorga Moraru, care s-a autosesizat în privința adopției Sorinei Săcărin, a confiscat de la Direcția Pașapoarte Dolj pașaportul emis pe numele Sorinei la cererea părinților săi.

A fost invocată o luare de dovadă, însă familiei Săcărin nu i-a fost comunicat niciun act oficial, astfel încât să poată contesta reținerea pașaportului fără de care copila nu putea părăsi țara.

Pretextul folosit de Mihaiela Iorga Moraru a fost o suspiciune de falsificare a documentelor care au stat la baza eliberării pașaportului. Cu toate acestea, în cauză nu a fost făcută niciodată o expertiză.

ADVERTISING

Sechestrarea pașaportului i-a folosit și procurorului general interimar de atunci, Bogdan Licu, să introducă trei acțiuni împotriva adopției Sorinei, toate trei respinse cu motivări usturătoare de completurile care au soluționat cererile.

Abia pe 19 iulie 2019 pașaportul a fost restituit familiei Săcărin. Deși aceasta a reclamat abuzul comis de procurorul Iorga Moraru și de procurorul general Licu, competentă fiind doar SIIJ, nu s-a întâmplat nimic.

Sorina Săcărin a reușit să părăsească țara după primirea pașaportului și de un an duce o viață fericită alături de părinții ei în SUA.  

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇