Înaintea celor trei zile cu precipitații abundente, debitul Dunării este dublu față de media perioadei

Înaintea celor trei zile cu precipitații abundente, debitul Dunării este dublu față de media perioadei

Înaintea celor trei zile cu precipitații abundente care se anunță în România, debitul Dunării la intrarea în ţară (în secţiunea Baziaş) este staţionar, la 7.000 mc/s, aceasta fiind însă o valoare dublă faţă de media multianuală a lunii octombrie.

Meteorologii au anunțat că vremea se strică iar în weekend şi vor fi ploi abundente în toată ţara până luni seara. Avem o informare meteo de vreme rea, dar şi trei avertizări de tip cod galben de vânt, ploi şi instabilitate atmosferică.

Cu toate acestea, informează Administraţia Naţională „Apele Române" (ANAR), într-o postare pe Facebook, riscurile de inundații sunt mici, având în vedere că au fost consolidate zonele vulnerabile.

ADVERTISING

Potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 5-10 octombrie, Dunărea va atinge, la intrarea în ţară, debite cu valori între 6.800 şi 6.900 mc/s, iar în intervalul 10-11 octombrie, acestea vor fi din nou într-o uşoară creştere. Astfel, pe data de 11 octombrie, debitul fluviului va atinge 7.200 mc/s, pe secţiunea Baziaş.

Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară a fost atins în perioada 30 septembrie - 1 octombrie, înregistrând o valoare de 7.400 mc/s.

ADVERTISING

„În ultimele două săptămâni, toate zonele vulnerabile, identificate pe sectorul îndiguit, au fost consolidate. Astfel, Dunărea, în regim de ape mari, va fi tranzitată în siguranţă pe sectorul românesc, riscul de inundaţii fiind redus", a precizat ANAR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇