De ce a fost achitat Zgonea: Judecătorii au considerat că avea suficienți bani și nu ar fi putut lua șpagă o sumă atât de mică

De ce a fost achitat Zgonea: Judecătorii au considerat că avea suficienți bani și nu ar fi putut lua șpagă o sumă atât de mică

Fostul președinte PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost achitat la Curtea de Apel București pentru că judecătorii nu au considerat plauzibil că al treilea om în stat nu ar fi dispus de o sumă de 13.000 de euro astfel încât să fie nevoit să ia mită.

Inițial, la Tribunalul Capitalei, Zgonea primise 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, dar Curtea de Apel l-a achitat.

El a fost acuzat că ar fi primit mită peste 62.000 de lei (aproape 13.000 de euro), reprezentând contravaloarea unor excursii și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în Covasna.

ADVERTISING

Banii au fost primiți pentru a-l ajuta pe consilierul județean PSD din Buzău, Dumitru Dobrică, să o angajeze pe fiica lui.

Potrivit motivării deciziei definitive prin care Zgonea a fost achitat, consultată de G4media.ro, în fața judecătorilor, denunțătorul Dumitru Dobrică și-a schimbat declarațiile date în cadrul anchetei de la DNA Ploiești.

El a confirmat declarațiile partenerei de atunci a lui Zgonea, potrivit cărora aceasta i-ar fi restituit sumele plătite pentru construcția vilei de vacanță din Covasna.

ADVERTISING

Tribunalul Capitalei a luat în considerare declarația lui Dobrică de la DNA, unde a spus că i-a dat bani lui Zgonea, dar Curtea de Apel București a luat în calcul declarația acestuia din instanță.

Totodată, instanța a considerat că este plauzibil ca un prieten de familie, cum ar fi fost Dumitru Dobrică, să îi dea bani lui Zgonea și, ulterior, să îi primească înapoi.

”Nu se întrevede niciun argument pentru a înlătura declaraţiile martorului Dobrică Dumitru (din cursul judecăţii cauzei), ale martorei Gheorghe Carmen (partenera de atunci a lui Valeriu Zgonea – n.red.) sau ale inculpatului, privind restituirea ulterioară a sumelor de bani înaintate de martor, ţinând cont şi de valoarea derizorie atât a excursiei în Viena, cât şi a lucrărilor efectuate la fundaţia casei din Comandău, (…) neputându-se reţine că inculpatul sau partenera sa de viaţă nu ar fi dispus de acele sume de bani, necesitând a-şi trafica influenţa din poziţia de înalt demnitar în care tocmai fusese numit, pentru a beneficia de o sumă de aproximativ 13.000 euro”, au arătat judecătorii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇