Grindeanu promite 160 de garnituri noi de tren, dar recunoaște că nu avem și infrastructura „care să țină și să meargă”

Grindeanu promite 160 de garnituri noi de tren, dar recunoaște că nu avem și infrastructura „care să țină și să meargă”

160 de garnituri de tren noi sunt în licitație, a anunțat vineri, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. El susține că noile trenuri vor veni în perioada următoare și a subliniat că de 25 de ani, nu s-a cumpărat niciun tren nou în România. Totuși, ministrul nu a spus și cum vor asigura aceste trenuri un transport de calitate pentru români pe o cale ferată învechită și deteriorată, care cedează periodic.

”Dacă pe zona rutieră, cât de cât lucrurile se văd şi merg, în acest moment sunt vreo 800 de km de autostradă şi de drum expres în lucru în România, pe zona cealaltă, pe zona feroviară, trebuie să recuperăm timpul pierdut.

ADVERTISING

De 25 de ani, nu s-a cumpărat niciun tren nou, în România, nici măcar unul. Acum, sunt în licitaţie 160 de garnituri de tren noi, care vor veni în perioada următoare”, a spus ministrul Transporturilor.

Grindeanu a precizat că ”nu e destul, că degeaba ai tren nou dacă nu ai infrastructura care să ţină şi să meargă”. Potrivit lui Grindeanu, toate tipurile de transport din România sunt necesare.

”Când am venit în funcţie, la final de 2021, am mers în Guvern şi am aprobat un Plan Naţional de Investiţii până în 2030, care a fost discutat cu Comisia Europeană, pe infrastructură. Necesarul sumei e de vreo 70 de miliarde de euro, noi acum avem undeva la 40 acoperit, pentru restul, trebuie să găsim soluţii”, a spus ministrul Sorin Grindeanu.

ADVERTISING

El a precizat că este pentru prima oară când nu doar că au terminat banii europeni, dar au mai cerut încă un miliard în plus, pe care l-au cheltuit şi pe acela.

”În ianuarie, februarie s-a lansat noul Program operaţional de Transporturi, astăzi, când vorbim, la trei sau patru luni, este acoperit sută la sută. S-au semnat contracte pe sută la sută. Asta înseamnă că în acest moment, pe această zonă de transporturi, lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Dar trebuie să se continue”, a completat Grindeanu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇