David Attenborough, papa Francisc și OMS, candidați la Premiul Nobel pentru Pace

David Attenborough, papa Francisc și OMS, candidați la Premiul Nobel pentru Pace

Sir David Attenborough, Organizația Mondială a Sănătății și disidenta bielorusă Svetlana Tihanovskaia se numără printre candidații la Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta.

De asemenea, au mai fost propuși papa Francisc, guvernul de uniune națională din Myanmar format de opozanții loviturii de stat de anul trecut și ministrul de Externe din Tuvalu, Simon Kofe, potrivit unor anunțuri de ultim moment.

Mii de persoane, de la membri ai parlamentelor din întreaga lume până la foști câștigători, sunt eligibile pentru a propune candidați.

ADVERTISING

Comitetul Nobel norvegian, care decide cine primește premiul, nu comentează nominalizările, păstrând secrete timp de 50 de ani numele celor care au propus și ale celor care nu au fost nominalizați.

Cu toate acestea, unii dintre cei care fac propunerile, precum parlamentarii norvegieni, aleg să anunțe public numele.

Attenborough, în vârstă de 95 de ani, este cunoscut mai ales pentru serialele sale de televiziune de referință, care ilustrează lumea naturală, printre care "Life on Earth" și "The Blue Planet". El a fost nominalizat împreună cu Platforma IPBES, care evaluează starea biodiversității la nivel mondial pentru factorii de decizie politică.

ADVERTISING

Papa Francisc a fost nominalizat pentru eforturile sale de a contribui la rezolvarea crizei climatice, precum și pentru activitatea sa în favoarea păcii și reconcilierii, de către Dag Inge Ulstein, fost ministru al dezvoltării internaționale.

Ministrul de Externe din Tuvalu, Simon Kofe, a fost nominalizat de liderul Partidului Liberal din Norvegia, Guri Melby, pentru activitatea sa în evidențierea problemelor legate de schimbările climatice.

În trecut, premiul Nobel pentru pace a fost acordat unor ecologiști, printre care activista kenyană Wangari Maathai, Grupul interguvernamental de experți în schimbări climatice și fostul vicepreședinte american Al Gore.

ADVERTISING

Pandemia de coronavirus a fost în prim-planul preocupărilor oamenilor în ultimii doi ani, iar anul acesta organismul internațional însărcinat cu combaterea acesteia, OMS, a fost din nou nominalizat.

Svetlana Tihanovskaia a fost nominalizată pentru al doilea an consecutiv pentru „munca sa curajoasă, neobosită și pașnică” pentru democrație și libertate în Belarus, a declarat parlamentarul Haarek Elvenes.

Alți nominalizați sunt disidentul rus Alexei Navalny, Curtea Penală Internațională de la Haga, WikiLeaks și Chelsea Manning, NATO, organizația de ajutorare CARE, activistul iranian pentru drepturile omului Masih Alinejad și Consiliul Arctic, un forum interguvernamental de cooperare pentru națiunile arctice, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul legislatorilor norvegieni.

Nominalizările, care s-au încheiat luni, nu implică o susținere din partea comitetului Nobel.

Laureatul Nobel va fi anunțat în octombrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇