Danemarca reintroduce certificatul Covid, la două luni după ce l-a desfiinţat

Danemarca reintroduce certificatul Covid, la două luni după ce l-a desfiinţat

Danemarca urmează să reintroducă certificatul sanitar Covid-19, în urma unei creşteri puternice a numărului îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Luni a fost a cincea zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri noi în acest regat nordic cu 5,8 milioane de locuitori. 36 de persoane erau internate la terapie intensivă, relatează AFP.

”Comisia privind epidemiile a recomandat Guvernului să claseze noul coronavirus drept o 'boală ameninţătoare la adresa societăţii' şi să reimpună coronapass-ul. Guvernul va da curs acestei recomandări”, a anunţat într-o conferinţă de presă premierul Mette Frederiksen.

ADVERTISING

Un proiect de lege urmează să fie prezentat, marţi, în Parlament.

Autorităţile sanitare daneze avertizau, la sfârşitul săptămânii trecute, cu privire la riscul unei ”supraaglomerări” a spitalelor, din cauza ”riscului de Covid-19, dar și al gripei şi altor boli infecţioase”.

”Autorităţile sanitare se aşteptau ca multe persoane să se infecteze cu Covid-19 şi să fie spitalizate, însă lucrurile s-au desfăşurat mai repede decât se anticipaseră”, a spus Mette Frederiksen.

Certificatul sanitar urmează să fie reintrodus în baruri, restaurante şi cluburi de noapte şi e obligatoriu pentru oricine are peste 15 ani.

ADVERTISING

”Putem trăi cu virusul. El ne permite să fim liniştiţi atunci când mergem la cinema sau la concert”, a dat asigurări premierul.

Reintroducerea certificatului sanitar Covid-19 va face să fie ”mai dificil pentru cei care nu sunteţi vaccinaţi. Cred că aşa e normal”, a declarat ea.

Danemarca a fost printre primele țări care au introdus certificatul verde și a decis să renunțe la el pe 10 septembrie, într-o perioadă în care numărul cazurilor noi era de patru ori mai mic decât în prezent.

În Danemarca, 85,9% dintre persoanele în vârstă de peste 12 ani au fost vaccinate complet.

ADVERTISING

Potrivit şefei Guvernului, creşterea cazurilor de Covid-19 este cauzată de către un ”grup mic care nu joacă după reguli”.

”Ei sunt responsabili faţă de întreaga societate daneză, la ora actuală”, a denunţat ea, îndemnându-i pe cei nedecişi să se vaccineze anticovid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇