Danemarca a preluat doi români la ATI: România ar fi solicitat ajutor pentru 10-15 pacienți Covid

Danemarca a preluat doi români la ATI: România ar fi solicitat ajutor pentru 10-15 pacienți Covid

Doi români grav bolnavi de Covid au fost transportați în cursul zilei de sâmbătă în Danemarca, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar din Aarhus, cel de-al doilea oraș ca mărime din ţară, după Copenhaga.

„România este puternic lovită de rate mari de infecție, sistemul de sănătate se află sub presiune, nu mai sunt locuri libere în unitățile de terapie intensivă și s-au suspendat toate spitalizările pentru intervențiile chirurgicale neesențiale”, a explicat, pe Twitter, ministrul Sănătății de la Copenhaga, Magnus Heunicke, scrie Libertatea.

ADVERTISING

El a mulțumit medicilor danezi care și-au oferit ajutorul celor de la Matei Balș din București.

După ce România a apelat la țările UE, Danemarca a sărit în ajutor cu medicamente, echipamente, medici și asistente. Cea mai recentă formă de ajutor este preluarea de pacienți ATI.

Dar gestul autorităților daneze nu a rămas fără ecou în presa locală. Întrebat de ce ocupă paturile cu străini, Olte Thomsen, vicepreședintele regiunii Iutlanda Centrală, a recunoscut că România ar fi avut nevoie chiar de preluarea a între 10 și 15 pacienți la nivel național.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, autoritățile politice ar fi întrebat despre posibilitatea de a aduce „10-15 bolnavi străini cu forme severe de coronavirus”, scrie Libertatea.

”Spitalul din Aarhus a decis să primească două persoane din România”, a spus el.

„Suntem sub presiune și în Danemarca, dar sunt sigur că nu costă nimic pe nimeni dacă ajutăm doi bolnavi din România”, a completat Ole Thomsen.

Presa daneză scrie despre România că are cea mai mică rată de vaccinare din Europa (33%), după Bulgaria. Danemarca, în schimb, are o rată de vaccinare cu schemă cămpletă de 86%, după ce România a vândut Danemarcei peste 1 milion de doze de vaccin neutilizate la noi în țară.

ADVERTISING

În ceea ce privește starea celor doi români, aceasta este în continuare foarte gravă, dar beneficiază de cel mai bun tratament, explică medicul Karina Bækby Houborg, șefa secției ATI de la Spitalul Universitar din Aarhus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇