Cutremur puternic în Arad: Blocurile au început să se clatine la magnitudinea de 5,2. Primarul amenință cu amenzi

Cutremur puternic în Arad: Blocurile au început să se clatine la magnitudinea de 5,2. Primarul amenință cu amenzi

Un cutremur destul de puternic s-a simţit marţi seară în partea de vest a ţării.

Este vorba despre un seism cu magnitudinea 5,2 care s-a produs, în judeţul Arad, fiind resimţit şi la Timişoara, Oradea şi Cluj. Iniţial, INFP a anunţat magnitudinea de 5,3, apoi a revizuit-o.

Cutremurul a avut loc la ora 20:26.

Seismul a fost unul semnificativ, la adâncimea de doar 5,6 km, potrivit INFP.

Cutremurul s-a produs la 20 km de Arad, 50 km de Timişoara şi 95 km de Reşita.

Oamenii s-au speriat, deoarece blocurile au început să se clatine în Arad. Unii au ieșit pe străzi.

Autoritățile verifică dacă există pagube.

ADVERTISING

UPDATE Potrivit INFP, un alt cutremur cu magnitudinea de 3,2, la adâncimea de 5,5 km, a fost înregistrat la Arad, la ora 21:04.

Seismul s-a produs la 22 km de Arad, 50 km de Timişoara şi 94 km e Reşita.

Intervenţiile ISU

Potrivit ISU Arad, s-au primit 18 apeluri la 112 privind desprinderea unor elemente de construcţie (coş de fum, bucăţi de faţadă) şi avarierea a două autoturisme. 

”Pompierii militari ai Detaşamentului Arad intervin în aceste momente cu o autospecială de intervenţie şi salvare la înălţimi şi o autospecială de intervenţie cu modul pentru descarcerare pentru înlăturarea efectelor negative produse de seism (degajarea elementelor de construcţie de pe clădiri), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopei, Mărăşeşti, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Caragiale, Bulevardul Decebal şi Bulevardul Revoluţiei”, a arătat sursa citată.

ADVERTISING

Cutremure dese la Arad

Aradul s-a mai zgâlţâit şi pe 22 mai când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe Richter.

Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a explicat atunci că pentru zona Aradului este vorba despre cutremure semnificative pentru că sunt de mică adâncime.

„Dacă un cutremur se produce la un kilometru adâncime și este sub un oraș, intensitatea poate fi destul de mare și să producă pagube. Dacă ne referim la zona seismică Vrancea, pe care o știm, acolo un cutremur de 4,9 se simte, dar nu produce nicio pagubă. Depinde de zona respectivă. În cazul de față, e un cutremur puternic, semnificativ pentru zona respectivă”, a spus directorul INFP pe 22 mai.

ADVERTISING

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Primarul Aradului ameninţă cu amenzi

Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a ieşit, marţi seară, pe străzile oraşului, pentru a evalua pagubele produse de cutremur.

Edilul spune că elementele de construcţie au căzut de pe clădiri vechi şi neîngrijite şi a avertizat că vor fi date amenzi şi va continua supraimpozitarea celor care nu îşi repară locuinţele.

”Am dat o tură prin oraş, nu avem victime, nu avem oameni răniţi, nu avem pagube majore nicăieri. Mai sunt situaţii unde au căzut... evident clădirile vechi, clădirile neîngrijite acum îşi arată faţa mai puţin plăcută. Bine că nu a căzut, că putea să cadă în cap la un trecător sau la cineva.

Sunt pagube la acoperiş şi mai sunt unele elemente care stau să cadă”, a declarat Călin Bibarţ, într-un live pe Facebook.

Edilul din Arad a avertizat că vor fi date amenzi celor care nu îşi îngrijesc clădirile în care locuiesc.

”Vom continua şi cu amenzile şi cu supraimpozitarea pentru toţi cei care nu doresc şi nu înţeleg că au nu doar drepturi, în calitate de proprietari, ci şi obligaţii.

În rest, să sperăm că nu vom mai avea probleme mai departe. Suntem cu echipajele în teren, suntem cu arma la picior, în caz că trebuie să intervenim undeva, să putem interveni. Cu Dumnezeu înainte şi cu mult calm”, a subliniat Bibarţ.

Rond de seară: evaluare pagube cutremur.

Publicată de Calin Bibart pe Marţi, 6 iunie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇