Cutremur de 7,4 grade în Taiwan: Zeci de clădiri s-au prăbușit, un tunel a fost rupt în două (Foto & Video)

Cutremur de 7,4 grade în Taiwan: Zeci de clădiri s-au prăbușit, un tunel a fost rupt în două (Foto & Video)

Un cutremur subacvatic cu magnitudinea de peste 7 grade s-a produs, miercuri, în apropiere de Taiwan, provocând pagube majore. Au fost emise alerte de tsunami în Taiwan, precum şi în insulele japoneze Okinawa şi în Filipine.

Guvernul taiwanez a anunțat că bilanțul victimelor a crescut la nouă morţi și peste 930 de răniţi, relatează The Guardian.

Este cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani din această ţară.

Agenția de monitorizare a cutremurelor din Taiwan a declarat că seismul a avut magnitudinea 7,2, în timp ce US Geological Survey a stabilit-o la 7,4. Agenția din Japonia a comunicat că magnitudinea a fost de 7,7.

Cel puțin 127 de persoane au rămas captive în clădirile distruse, iar 77 se află în tunelurile montane Jinwen și Qingshui din provincia Hualien, potrivit BBC.. Echipele de intervenție încearcă să ajungă la ele.

Seismul a avut loc la mică adâncime, în apropierea coastei de est a insulei, înainte de ora locală 8.00 (3.00, ora României). Mai multe replici puternice au avut loc în zonă, fiind resimţite în capitala Taipei.

ADVERTISING

Cel puțin 26 de clădiri s-au prăbușit, informează Centrul Central de Comandă pentru Situaţii de Urgenţă din Taiwan (CEOC). Iar alte o sută de clădiri au fost avariate sever.

O clădire din Hualien a fost puternic avariată. Parterul s-a prăbuşit parţial, iar imobilul era înclinat la aproape 45 de grade.

La Taipei, ţiglele au căzut de pe clădiri vechi şi în unele complexe rezidenţiale mai noi, iar unele şantiere au fost avariate.

Elevii unor şcoli au fost evacuaţi pe terenuri de sport şi echipaţi cu căşti galbene. Unii şi-au pus cărţi în cap pentru a se feri de căderea unor eventuale obiecte în timpul unor replici.

Seismul a afectat și alimentarea cu energie electrică, peste 91.000 de gospodării fiind lipsite de electricitate, a precizat CEOC, adăugând că se lucrează în prezent pentru a rezolva problema.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sute de alunecări de teren s-au produs în partea de est a insulei, iar mai multe drumuri s-au surpat.

Unele servicii feroviare din estul Taiwanului au fost suspendate, dar se estimează că acestea vor fi din nou operaţionale până la sfârşitul zilei.

Serviciul feroviar a fost oprit pe întreaga insulă cu 23 de milioane de locuitori, iar circulaţia metroului a fost oprit la Taipei, în care o linie nou construită a fost avariată. CEOC a precizat că unele servicii feroviare din estul Taiwanului vor fi din nou operaţionale până la sfârşitul zilei.

Parlamentul taiwanez, care funcţionează într-o fostă şcoală construită înainte de al Doilea Război Mondial, a suferit avarii la pereţi şi tavane.

Autostradă ciuruită, tuneluri sparte de bolovani

Traficul de-a lungul coastei de est a fost aproape oprit, din cauza alunecărilor de teren.

ADVERTISING

Cutremurul a avariat grav o autostradă importantă de pe coasta de est.

Imaginile difuzate de TVBS, afiliat CNN, arată bolovani mari căzuţi pe autostrada Suhua, iar mai multe tuneluri au fost sparte - inclusiv unul care a fost rupt în două.

Cel puţin nouă căderi de pietre şi alunecări de teren au fost raportate pe autostrada Suhua, circulația fiind închisă pe întreaga autostradă, au informat autoritățile, citate de Agenţia Centrală de Ştiri din Taiwan.

O altă autostradă, care face legătura între coasta de vest şi estul Taiwanului, a fost, de asemenea, afectată de căderi de pietre, cel puţin 12 maşini fiind lovite şi nouă persoane rănite, potrivit TVBS.

Şerpuind de-a lungul stâncilor abrupte deasupra Oceanului Pacific, autostrada Suhua este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai periculoase, dar şi cele mai pitoreşti drumuri din Taiwan. Aceasta face legătura între nord-estul Taiwanului şi oraşul estic Hualien, aflat în apropierea epicentrului cutremurului.

Seismul este „cel mai puternic din ultimii 25 de ani" de pe insulă, a declarat directorul Centrului seismologic din Taipei, Wu Chien-fu.

„Cutremurul este aproape de coastă şi puţin adânc. A fost resimţit pe întreg teritoriul Taiwanului şi în insulele învecinate… Este cel mai puternic din ultimii 25 de ani, de la cutremurul din 1999", a declarat Wu reporterilor, referindu-se la cutremurul cu magnitudinea de 7, 6 grade, soldat cu moartea a 2.400 de persoane în septembrie 1999, relatează Agerpres.

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a informat că a „instruit imediat administraţia să se ocupe de situaţie, să înţeleagă impactul local cât mai curând posibil și să colaboreze cu guvernele locale pentru a minimiza impactul dezastrului", potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Alerte de tsunami în Japonia și Filipine

În urma cutremurului, au fost emise alerte de tsunami în Japonia, dar rapoartele arată că primele valuri au fost mici, sub 30 de centimetri, pe insula Okinawa, din sudul Japoniei.

Ulterior, alertele de tsunami în Taiwan şi Japonia au fost ridicate.

Nu au fost raportate victime sau pagube în Japonia. Toate zborurile spre şi dinspre aeroportul japonez Naha de pe insula Okinawa au fost reluate, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al aeroportului, Hideaki Tsurudo.

O alertă de tsunami a fost emisă și în Filipine, potrivit Institutului de Vulcanologie şi Seismologie din această ţară. Se aşteaptă ca zonele de coastă din faţa Oceanului Pacific să se confrunte cu tsunami. Primele valuri ar urma să lovească de la ora locală 8:33 până miercuri la ora 10:33.

Oamenii din zonele de coastă din provinciile Batanes Group of Islands, Cagayan, Ilocos Norte şi Isabela au fost „sfătuiţi cu tărie să evacueze imediat spre zone mai înalte sau să se deplaseze mai departe în interiorul ţării".

De asemenea, proprietarilor de ambarcaţiuni aflate în porturi, estuare sau în apele de coastă de mică adâncime li s-a cerut să îşi asigure bărcile şi să se îndepărteze de malul mării, în timp ce ambarcaţiunile care se află deja în largul mării ar trebui să rămână în larg, în ape adânci, până la noi indicaţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇