Cum vrea un deputat să schimbe litoralul: Plaje cu acces liber și dotări minime, totul cu o condiție

Cum vrea un deputat să schimbe litoralul: Plaje cu acces liber și dotări minime, totul cu o condiție

Bogdan Bola, deputat al partidului Forța Dreptei, a depus un proiect de lege prin care să fie modificată legea care reglementează utilizarea plajelor de pe litoralul românesc, astfel încât oamenii să poată avea acces liber și gratuit.

Condiția pe care o propune, însă, este ca unele plaje să fie date în administrarea primăriilor, iar acestea să facă amenajări minime și să-i lase pe oameni să se bucure de nisip. Altă condiție e și ca cei care petrec timp acolo să aibă bun simț.

„Plaje libere pentru constănțeni și turiști, unde singurele amenajări obligatorii să fie dușurile și wc-urile publice igienizate, coșurile de gunoi suficiente și terenuri de sport pentru toată lumea, instalații speciale pentru persoanele cu dizabilități. Plaje pe care să nu fie nimeni obligat să închirieze sau să cumpere ceva, singura cerință reală fiind bunul simț și respectul față de ceilalți și față de mediul înconjurător", a scris el.

ADVERTISING

Ministerul Mediului încheie contracte de concesiune cu autoritățile publice locale din unitățile administrativ-teritoriale de la malul Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială și sunt libere de sarcină. Autoritățile locale trebuie să achite o redevență de 2% din valoarea de inventar a bunului concesionat, explică deputatul.

Primăriile susțin că nu au suficiente fonduri pentru achitarea redevențelor, astfel că plajele rămân în administrare privată, cu costuri mari pentru turiști.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bogdan Bola propune o soluție care nu afectează bugetele locale: „Neputând obliga primăriile să preia în administrare plaje pentru propriii săi cetățeni (cu toate că aceștia o cer de ani de zile) le dăm posibilitatea să ia 30% din plaja care se află pe raza sa administrativă. Nu ar mai participa la licitații, asta ca să nu se mai scuze că nu există bani, ci vor achita o simplă redevență anuală, în valoare de 0,08 lei pe m². Doar atât!".

„Astfel, dacă vor urma dorințele locuitorilor urbei lor, primăriile vor putea oferi o plajă curată și liberă de construcții și alte monstruozități. Ele vor fi obligate (!!) să amenajeze toalete și dușuri publice pe plajă, să amplaseze coșuri de gunoi, să instaleze rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, să amenajeze plaja corespunzător pentru sezonul estival și să asigure curățenia și întreținerea acesteia pe durata întregului an", a mai scris deputatul, precizând că Ministerul Mediului a închiriat toate plajele în scop turistic și nu a lăsat locuitorilor de la malul Mării Negre și turiștilor nicio alternativă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇