Cum a fost pusă în pericol vizita secretă a lui Zelenski la Bruxelles

Cum a fost pusă în pericol vizita secretă a lui Zelenski la Bruxelles

Scurgerile de informații, un mesaj pe Twitter și un joc al acuzațiilor de la Bruxelles au dezvăluit un plan clandestin și au pus în pericol vizita liderului ucrainean.

Când Volodimir Zelenski a făcut o călătorie impresionantă la Washington, totul a fost ținut sub cel mai strict secret. În schimb, când președintele ucrainean a planificat o deplasare similară la Bruxelles în această săptămână, planul lui a ajuns în presă cu trei zile înaintea sosirii. A existat chiar și un tweet oficial (șters în grabă) despre asta.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, n-a fost o operațiune de securitate reușită, scrie Politico, analizând cauzele care au contribuit la periclitarea deplasării lui Zelenski.

Primul pe "lista suspecților" este Parlamentul European, unde liderul ucrainean a rostit joi un discurs. Mai mulți oficiali au declarat pentru publicația citată că această instituție este de vină pentru scurgerea de informații.

Oficialii contactați de Politico au spus că staff-ul şefei Parlamentului European, Roberta Metsola, ar fi de blamat. Această vulnerabilitate s-a produs când grupurile parlamentare au fost informate despre planificarea vizitei lui Zelenski.

Apoi, a mai apărut și un tweet. "Abia așteptăm să te primim la Bruxelles, domnule președinte Volodimir Zelenski", a postat formațiunea de centru-dreapta Partidul Popular European (PPE), luni după-amiază, pe contul oficial, după ce povestea începuse să se împrăștie prin redacții pe surse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Doi oficiali au declarat că biroul Robertei Metsola a cerut grupului PPE să șteargă mesajul de pe Twitter, la solicitarea mai multor oficiali ai Consiliului European.

Postarea a fost ștearsă mai târziu. Dar capturile de ecran nu mor niciodată.

Câteva ore mai târziu a intervenit Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al Consiliului European, care reunește cei 27 de lideri europeni. El a dezvăluit că președintele Consiliului, Charles Michel, l-a invitat pe Zelenski "să participe în persoană la un viitor summit al Consiliului European", însă nu a spus mai multe despre acest summit.

ADVERTISING

"Din motive de securitate, nu vor fi oferite alte detalii", a precizat Leyts.

Mai multe persoane au spus pentru publicația citată că s-au făcut pregătiri pentru sosirea lui Zelenski la Bruxelles, joi. S-a aflat că liderul de la Kiev urma să se adreseze parlamentarilor europeni și să ia prânzul cu oficialii europeni.

Este a doua vizită a lui Volodimir Zelenski în străinătate de la începerea războiului (călătorie care a început ieri la Londra şi Paris), după călătoria în Statele Unite pe care a făcut-o în decembrie. Din rațiuni de securitate, doar câțiva oficiali înalți din SUA și Ucraina au fost implicați în pregătirea vizitei peste ocean, spre deosebire de operațiunea pregătită în colaborare cu Bruxelles-ul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇