Cum a devenit litera Z simbolul războiului din Ucraina

Cum a devenit litera Z simbolul războiului din Ucraina

Marcajele cu litera Z, folosite de ruși, au devenit un adevărat simbol al războiului din Ucraina, fie că vorbim de linia frontului, de social media sau de propaganda de la Moscova. Și aceasta deși litera Z nici nu există în alfabetul rusesc.

Originile acestui simbol sunt incerte, însă cei care l-au făcut cunoscuți sunt ucrainenii, care au reușit să scoată din luptă sau să captureze sute de tancuri și mașini de luptă rusești, iar marea majoritate aveau acest marcaj.

Imaginile în care apăreau convoaie întregi distruse pe marginea drumului au făcut înconjurul planetei.

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Foto: Hepta.ro

Rușii s-au repliat rapid și au încercat să transforme acest simbol al înfrângerii trupelor care au invadat Ucraina într-unul de mândrie patriotică și de susținere a militarilor trimiși de Putin la luptă.

ADVERTISING

A început să apară tot mai mult în social media, însă rușii îl afișează sfidător, îl poartă pe haine, pe steaguri sau pe mașini, în timp ce ucrainenii îl arată doar pe echipamentele rusești distruse sau capturate.

Maria Butina, agenta rusă acuzată de spionaj în SUA și extrădată, acum vedetă TV la Moscova, apare cu litera Z inscripționată pe haine, „în sprijinul armatei noastre și al președintelui nostru”, Vladimir Putin.

În imaginea de mai jos, litera Z apare pe un steag fluturat la un miting al separatiștilor din Donbas, care cer răzbunare.

proteste pro razboi Donbas
Foto: Hepta.ro

De unde vine, însă, acest simbol? Majoritatea analiștilor militari sunt de acord că inscripționarea cu litera Z, dar și cu alte simboluri e folosită pentru identificarea trupelor rusești aflate pe teritoriul ucrainean.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Armata Ucrainei are tancuri și alte vehicule militare similare cu ale rușilor, astfel că pot fi confundate destul de ușor, mai ales când trupele lui Putin au avut de parcurs 1.000 de kilometri prin teritoriul străin. Marcajele ajută la recunoașterea rapidă a coloanelor de blindate și a celorlalte mașini care susțin efortul logistic.

Mai departe, unii au spus că Z ar veni de la „zapad” (scris în rusă Запад), care înseamnă „vest” și care dă numele unui mare exercițiu militar care se ține anual în Belarus.

ADVERTISING

Alții cred că vine de la numele președintelui Ucrainei, Zelenski, având rol de intimidare - „am un glonț (sau un tanc) cu numele tău scris pe el”.

O explicație plauzibilă vine din partea armatei Ucrainei, care până acum sigur a aflat cu cine se luptă, iar interpretarea militară ar fi că Z marchează trupele din forțele estice ale Federației Ruse.

Scris între două bare sau în chenar, |Z| ar indica trupele din Crimeea. Forțele din Belarus sunt marcate cu O, infanteria marină este marcată cu V, cecenii cu X, iar forțele speciale sunt marcate cu A.

În cinematografia occidentală, Z este și semnul lui Zorro, eroul antisistem, o paralelă ce ar putea să fie speculată de Moscova, în condițiile în care Rusia a devenit cea mai sancționată țară din lume, iar cetățenii au început deja să sufere de pe urma războiului declanșat de Putin, deci victimizarea este o variantă, cu aruncarea vinii pe „imperialiștii americani” și... restul lumii civilizate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇