Coreea de Nord a lansat racheta cu cea mai mare rază de acţiune din ultimii cinci ani

Coreea de Nord a lansat racheta cu cea mai mare rază de acţiune din ultimii cinci ani

Coreea de Nord a lansat, duminică, ceea ce se presupune a fi racheta cu cea mai mare rază de acţiune, din 2017, o escaladare a programului său militar şi un posibil semnal că vor urma teste şi mai ample, potrivit preşedintelui sud-coreean.

Atât Guvernul sud-coreean, cât şi cel japonez au anunţat lansarea unei rachete balistice cu rază intermediară de acţiune (situată între racheta cu rază medie de acţiune şi cea intercontinentală – n.red.), despre care oficialii de la Tokyo afirmă că a ajuns la o înălţime de 2.000 de km, cu o rază de 800 de km, înainte de a cădea în apele costelor estice ale Peninsulei Coreene.

ADVERTISING

”Dacă racheta ar fi fost lansată la un apogeu normal, raza ei ar fi fost cuprinsă între 3.500 de kmşi 5.500 de km, ceea ce o face o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune şi testul cu cea mai lungă rază din 2017”, a declarat pentru CNN Joseph Dempsey, cercetător asociat pentru apărare şi analize militare la Instititul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a spus că Nordul este aproape de renunţarea la moratoriul privind rachetele balistice intercontinantale şi testele nucleare. 

ADVERTISING

Lansarea de duminică este a şasea din acest an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇